Avertisment de la FMI: Companiile de asigurări dar și fondurile de pensii private și de investiții, din ce în ce mai vulnerabile

de Madalina PETRESCU Marţi, 11 Aprilie 2023 189
În ultimii ani, sectorul nebancar în care sunt incluse companiile de asigurări, fondurile de pensii private dar și cele de investiții, a crescut foarte mult, reprezentând 50% din activele financiare mondiale.

Buna funcționare a sectorului nebancar este vitală pentru stabilitatea financiară, arată Fondul Monetar Internațional (FMI) care avertizează asupra vulnerabilităților în creștere a acestuia, potrivit agenției de știri americane Bloomberg.
 
Specialiștii Fondului Monetar Internațional, atrag atenția, că ar trebui să existe o mai bună interconectare între sectorul nebancar și băncile tradiționale, să nu mai existe situații când fondurile de pensii au fost nevoite să vândă obligațiuni guvernamentale, ceea ce a dus la creșterea și mai mare a randamentelor acestora.

Totodată, FMI mai spune că ar fi nevoie de dezvoltarea unui set de instrumente adecvate pentru accesul la lichiditatea băncilor centrale, împreună cu măsuri de protecție corespunzătoare care să limiteze necesitatea utilizării acesteia. Astfel, vulnerabilitățile sectorului financiar s-ar reduce pe fondul înăspririi continue a politicii monetare din partea băncilor centrale, pentru a combate inflația ridicată.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei