Bariera chiriilor! Preţuri uriaşe solicitate pentru depozite şi hale industriale, la Constanţa

de Sorin MIHALACHE Joi, 04 Aprilie 2024 3651
Se spune - şi nu de puţine ori - că municipiul de la malul mării este „moartea pasiunii” în materie de afaceri. O etichetă doar parţial adevărată, pentru că, la Constanţa, dincolo de firmele racordate la conducta banilor publici, există şi companii interesate de business sănătos, privat. Indiferent de dimensiunea afacerii, una dintre principalele probleme întâmpinate este cea legată de locaţie.
„Nu poţi aduce în România mari investitori şi să le oferi terenuri, chiar şi la preţ de nimic, în Bărăgan. Constanţa are avantajul de a fi oraş port, cu deschidere la mare, conectată la autostradă, însă intervine problema locaţiei, pe terenul cui îl aşezi, în condiţiile în care municipalitatea nu mai are mari suprafeţe în proprietate”.
Declaraţia făcută, pentru „Cuget Liber”, de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, constănţeanul Mihai Daraban, avea în vedere în special pe marii jucători din industrie, companii cu bugete de zeci sau sute de milioane de euro, care, cel puţin teoretic, ar putea să rezolve această problemă.
Ce te faci însă cu firme mici şi mijlocii, importatoare sau producătoare, cu cifre de afaceri de unul-două milioane de euro? Cum varianta achiziţiei de teren pică din start, mai rămâne opţiunea închirierii. Iar pe piaţa halelor, se joacă dur, preţurile fiind năucitoare!
Calculaţi bine înainte de a bate palma!
Astfel, un imobil pretabil pentru depozit/hală/spaţiu industrial, în zona I.C. Brătianu, spre ieşirea spre Valu lui Traian, în suprafaţă 6.315 metri pătraţi şi cu o înălţime de 10 metri liniari, se închiriază la preţul de 31.575 euro/lună + TVA, la care se adaugă cheltuielile de mentenanţă (1,5 euro/mp + TVA). Spaţiul dispune de facilităţi (apă, canalizare, gaze, curent electric 220-380kw), locuri de parcare în curte, este disponibil imediat, iar perioada de contract este de minimum cinci ani.
În zona industrială, în vecinătatea fostei fabrici de hârtie, o hală complet renovată şi izolată, în suprafaţă utilă totală de 1.800 metri pătraţi (parter - 1.000 mp, spaţii de birou, vestiare, grupuri sanitare; etaj - 650 mp, open-space, bucătărie), cu acces rampă pentru vehicule grele, sistem de alarmă, supraveghere video 24/7, este oferită spre închiriere cu preţul de 3,82 euro/mp (6.300 euro/lună) + TVA, însă, înainte de a bate palma, trebuie să aveţi în vedere şi comisionul consistent rezervat intermediarului: 50%!
„Ştacheta” este la fel de ridicată şi în cazul halelor situate în proximitatea portului Constanţa. De exemplu, un spaţiu industrial pretabil activităţilor de logistică, depozitare sau producţie, construit în 2023, cu o înălţime de 10,5 m, care poate fi divizat în suprafeţe de 3.000-5.000-15.000 (la cerere suprafeţe chiar mai mari), se închiriază cu sume ce variază între 10.500 şi 57.000 de euro + TVA / lună, clădirile având rampe pentru TIR-uri şi acces drive-in.
„Preţurile sunt destul de mari pe această piaţă, este nevoie de bugete consistente, iar companiile trebuie să-şi facă foarte bine socotelile înainte de a demara o afacere. La Constanţa, se simte nevoia unui parc logistic de anvergură, care să ofere toate condiţiile şi facilităţile necesare, într-un buget accesibil cât mai multor firme”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorin V., specialist imobiliar. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei