Bursă, producţie de cărbune, inflaţie. INFO economic

de Sorin MIHALACHE Marţi, 02 Aprilie 2024 114
l Piaţa locală de capital a înregistrat evoluţii pozitive anul trecut, valoarea totală tranzacţionată pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare atingând nivelul de 38,04 miliarde de lei, în creştere cu peste 58% comparativ cu nivelul înregistrat în anul precedent, conform Raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară privind evoluţia pieţei de capital din România în anul 2023.
l Producţia de cărbune net a României a totalizat, în prima lună a acestui an, 165.700 tone echivalent petrol, fiind cu 8,7% mai mică (-15.700 tep) faţă de cea din ianuarie 2023, informează Institutul Naţional de Statistică. Importurile de cărbune net au fost, în ianuarie 2024, de 6.400 tep, mai mici cu 5.900 tep (-48%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ultima prognoză a echilibrului energetic, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză semnala că, până în anul 2026, dinamica producţiei de cărbune, cât şi importul sunt prevăzute în scădere, pe măsură ce alte capacităţi de producţie de energie vor fi puse în funcţiune.
l O rată a inflaţiei cu două cifre va fi greu de atins în perioada următoare, în prezent înregistrându-se o pantă descendentă, este de părere preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei. „În ceea ce priveşte rata inflaţiei, din fericire suntem pe o curbă descendentă. O rată a inflaţiei cu două cifre, de peste 10%, probabil va fi greu de a atins în perioada următoare”, a precizat Tudorel Andrei.
În luna februarie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,1%), Croaţia (4,8%) şi Estonia (4,4%). 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei