CFR - în pragul exploziei sociale

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 19 Iunie 2013 404
Feroviarii români sunt îngrijorați, supărați, nervoși. De ani de zile trăiesc într-o continuă insecuritate. Toate guvernele au susținut că transportul pe calea ferată este strategic pentru România, dar niciunul nu l-a tratat ca atare. Dimpotrivă, cu fiecare an, criza companiilor feroviare s-a acutizat, iar locurile de muncă s-au degradat și rărit.
Astăzi, CFR-iștii au tot mai multe motive de neliniște. Văd o amenințare directă pentru pâinea lor în privatizarea CFR Marfă, în politica CFR Călători de a renunța la numeroase rute de transport, dar și în lipsa de investiții de la CFR Infrastructură.
Federația Mecanicilor de Locomotivă a trecut, deja, la acțiune. Începând de ieri, pichetează cu 100 de oameni Ministerul Transporturilor. Protestele vor dura până pe 30 iunie. Mecanicii nu sunt de acord cu prețul de vânzare a CFR Marfă, de 180 de milioane de euro, susținând că prețul de piață este de peste un miliard de euro. Ei acuză manoperele din timpul procesului de privatizare: transferul unor active ale CFR Marfă, în valoare de 63,8 milioane de lei, la Societatea de Administrare Active Feroviare, dar și ștergerea datoriilor societății, de peste 1,5 miliarde de lei, la bugetul de stat.
Sindicaliștii se tem că în urma privatizării, 40 - 50% dintre cei aproape 11.000 de salariați ai CFR Marfă vor fi disponibilizați.
Și Federația Mișcare Comercial se pregătește să iasă în stradă. Ieri, liderii structurilor din țară s-au reunit la București, pentru a stabili calendarul acțiunilor de protest.
"Nu suntem de acord cu privatizarea CFR Marfă și solicităm investiții la calea ferată. De asemenea, suntem împotriva desființării unor rute de transport feroviar, printre care și Medgidia - Cernavodă. Multe legături au un caracter social; fără ele numeroase localități vor muri. Locuitorii lor vor rămâne fără serviciu, căci nu vor mai putea face naveta. Statul are obligația să subvenționeze aceste rute de transport pe calea ferată. Așa se procedează peste tot în lume" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Gheorghe Spânu, președintele Sindicatului Mișcare - Comercial Dobrogea.
Taguri

Comentează știrea

admirator
19 iunie 2013
lasa-i sa vada

ce au votat!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei