Codul fiscal va fi modificat pentru a nu afecta colaborarea economică cu Turcia

de Ion TIȚA-CĂLIN Duminică, 31 Ianuarie 2021 135
Ministerul Finanțelor a anunțat că a întreprins demersurile necesare pentru ca, în scurt timp, să fie modificată prevederea din Codul fiscal, conform căreia, începând cu data de 1 ianuarie 2021, nu sunt deductibile cheltuielile din cadrul tranzacțiilor cu persoane fizice sau juridice situate în statele aflate pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Printre acestea se numără și vecina noastră, Turcia. Cu excepția României, niciun alt stat membru nu a adoptat măsuri similare, recunoaște Ministerul Finanțelor Publice.
Reacția presei românești, în frunte cu ziarul „Cuget Liber”, a Ambasadei Turciei la București și a oamenilor de afaceri turci din țara noastră, a obligat Ministerul Finanțelor să facă pasul înapoi.
La 30 noiembrie 2020, în țara noastră erau înregistrate 16.169 de firme cu capital turcesc, cu 7% mai multe decât în urmă cu un an. Acestea dețineau, în total, un capital de 584,751 milioane de euro.
Volumul schimburilor comerciale dintre România și Turcia a crescut constant, ajungând la 6,84 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2019, Turcia numărându-se printre primii parteneri ai României din afara UE. Aplicarea amintitei prevederi din Codul fiscal românesc ar fi reprezentat o grea lovitură pentru comerțul dintre cele două țări și pentru investitorii turci din România. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei