Comercianții sau distribuitorii care colaborează cu furnizori ce nu respectă legea ambalajelor, sancționați aspru

de Madalina PETRESCU Vineri, 24 Mai 2024 228
Comercianții și distribuitorii de produse au obligația să se asigure că furnizorii respectă legea privind ambalajele. În caz contrar, riscă amenzi semnificative. Firmele care colaborează cu producători sau importatori care nu sunt în evidența Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru ambalajele produselor pe care le pun pe piață, pot plăti amenzi uriașe, avertizează consultanții.

Reprezentanții AFM pot solicita societăților economice care distribuie bunuri sau le comercializează să ofere informații cu privire la lista furnizorilor cu care colaborează. Scopul solicitării este ca autoritățile să verifice dacă acești din urmă agenți economici, care funcționează drept furnizori de produse ambalate, își îndeplinesc obligațiile de întocmire a declarațiilor pentru ambalajele produselor puse pe piață. Obligație care trebuie, de asemenea, respectată și de furnizorii de echipamente electrice, baterii, anvelope etc, arată adevărul.ro

Astfel, agenții economici trebuie să se asigure că furnizorii cu care lucrează sunt înregistrați în lista contribuabililor AFM. Orice reprezentant al unei companii poate face această verificare foarte simplu, accesând lista aflată pe website-ul instituției la adresa: https://www.afm.ro/lista_operatori_economici-legea_249_2015.php

„Potrivit Legii 249/2015 este absolut necesar ca distribuitorii și comercianții să se asigure că sursa din care provine marfa ambalată să fie una care funcționează conform legii dacă această marfă este achiziționată direct de la importatori sau producători. Prin urmare, trebuie să fie vorba despre un agent economic înregistrat în lista Administrației Fondului pentru Mediu. Nerespectarea acestei prevederi legislative este sancționată cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei”, atrage atenția Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanță de mediu.

Înregistrarea furnizorilor de produse ambalate la AFM se face foarte simplu, prin depunerea primei declarații privind obligațiile la Fondul pentru Mediu. În afară de această procedură de înregistrare și declarare lunară, agenții economici care pun pe piață echipamente electrice sau electronice (EEE), respectiv baterii sau acumulatori sunt obligați să se înregistreze în Registrul Național al Producătorilor de Echipamente Electrice și Electronice, respectiv în Registrul Național al Producătorilor de Baterii și Acumulatori. 

Ambele registre sunt gestionate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. 

De asemenea, conform Ordonanței de Urgență nr. 5/2015, art. 38, alineatul 7, operatorii economici care comercializează sau distribuie cu titlu gratuit EEE sunt obligați să solicite producătorilor și să comunice beneficiarilor, la cerere, numărul de înregistrare din registrul producătorilor de EEE. Operatorii economici care comercializează EEE sunt obligați să verifice dacă producătorii care achiziționează EEE sunt înregistrați în registrul național al producătorilor, care include și producătorii ce furnizează EEE prin intermediul tehnicilor de comunicare la distanță.




Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei