Consultare publică cu privire la reforma pieței europene a energiei electrice

de Cuget Liber Marţi, 31 Ianuarie 2023 181
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind reforma organizării pieței energiei electrice din Uniunea Europeană, pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a prețurilor, pentru a sprijini accesul acestora la energie sigură din surse curate și pentru a spori reziliența pieței.

„Sistemul actual a permis instituirea unei piețe eficiente și bine integrate, permițând UE să profite de beneficiile economice ale unei piețe unice a energiei, asigurând securitatea aprovizionării și impulsionând procesul de decarbonizare. Cu toate acestea, sistemul a scos la iveala și unele deficiențe. În cadrul actualei crize a prețurilor ridicate și volatile ale energiei electrice, sarcina economică a fost suportată de consumatorii finali. Așadar, este necesară o reformă pentru a oferi gospodăriilor și întreprinderilor o mai bună protecție împotriva prețurilor ridicate la energie, pentru a spori reziliența și pentru a accelera tranziția prevăzută în Pactul verde european și în Planul REPowerEU.

Este esențial ca toți europenii, de la marii consumatori industriali la IMM-uri și gospodării, să profite de dezvoltarea surselor regenerabile de energie și de scăderea costurilor operaționale ale acestora. Garantarea accesului direct, pentru toți consumatorii, la o energie curată la prețuri accesibile va necesita instrumente de piață pentru a obține prețuri mai stabile și contracte bazate pe costurile reale ale producției de energie”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Consultarea cu privire la propunerea legislativă (programată să fie prezentată în primul trimestru al anului 2023) se va desfășura până la data de 13 februarie și se axează pe patru domenii principale:
 
- reducerea dependenței facturilor la energia electrică de prețurile pe termen scurt ale combustibililor fosili și stimularea utilizării surselor regenerabile de energie;
- îmbunătățirea funcționării pieței pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a utiliza pe deplin alternativele la gaze, cum ar fi stocarea și consumul dispecerizabil;
- consolidarea protecției și a capacitării consumatorilor;
- îmbunătățirea transparenței, a supravegherii și a integrității pieței.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei