Cota unică de impozitare este în pericol!

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014 221
În noiembrie 2005, Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, afirma despre cota unică de impozitare a veniturilor și profitului că este mană cerească pentru bugetul de stat și economia națională. În fața reprezentanților organismelor internaționale veniți la București, susținea că introducerea cotei unice a dus la creșterea veniturilor bugetare realizate din încasarea impozitului pe profit, în ciuda faptului că nivelul acestei obligații fiscale scăzuse de la 25% la 16%. Pe de altă parte - spunea Tăriceanu -, cota unică a scos la suprafață multe locuri de muncă. Conform calculelor guvernului său, în primele cinci luni ale anului 2005 au fost înregistrate cu aproximativ 148.000 mai multe locuri de muncă. 

Evoluțiile ulterioare s-au înscris în aceeași linie, cota unică devenind motorul celei mai mari creșteri economice și al celor mai multe investiții din perioada post-decembristă. Călin Popescu Tăriceanu era atât de convins de virtuțile cotei unice încât con-diționa participare PNL la guvernare de aplicarea acestei metode de impozitare. Astăzi, același Călin Popescu Tăriceanu, aflat pe lista viitorilor prim-miniștri ai lui Victor Ponta, nu mai crede în binefacerile cotei unice. Filosofia lui economică s-a adaptat la cea a PSD. Acum, susține că "unii" ar fi transformat-o într-un fetiș (obiect de cult). Desigur, omite să spună că el este cel ce a introdus-o în economia românească, că el a fost apărătorul său cel mai înfocat.

De ce atacă Tăriceanu cota unică? Explicația este simplă: pentru că altfel nu poate ajunge primul-ministru al unui gu-vern ce va trebui să asigure finanțarea pomenilor electorale făcute de Cabinetul Ponta. Veniturile suplimentare nu vor putea fi obținute decât prin sacrificarea cotei unice. Dacă acest lucru se va întâmpla, economia națională va fi aruncată într-o criză mai adâncă decât cea din perioada 2009 - 2013. Se va ajunge la un blocaj total al investițiilor, numeroși investitori străini se vor retrage din Românie, sute de mii de locuri de muncă vor fi desființate, iar șomajul și sărăcia vor exploda.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei