Dezbatere privind finanțarea europeană a transferurilor tehnologice

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 06 Martie 2020 173
Ministrul Fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș, s-a întâlnit cu reprezentanți ai institutelor tehnologice și de cercetare din România pentru a discuta despre finanțarea proiectelor de transfer tehnologic în viitoarea perioadă de programare (2021 - 2027). 

Principalele teme de discuție au fost finanțarea proiectelor în perioada amintită, stadiul negocierilor cu Comisia Europeană, arhitectura instituțională. Prin Programul Operațional Creștere Inteligență și Digitalizare, vor fi finanțate proiecte de: 
- specializare inteligentă națională (crearea de sinergii cu programul european de finanțare a cercetării - Horizon 2020, internaționalizare, tranziție industrială, nano-tehnologii, robotică, infrastructură de cercetare-dezvoltare și inovare); 
- e-guvernare, digitalizare, interoperabilitate, cyber-security;
- e-educație; 
- broad-band; 
- instrumente financiare. 
Alocarea propusă este de 1,14 miliarde euro, finanțările fiind asigurate din Fondul European de Dezvoltare Regională. 
Pentru o bună înțelegere a domeniilor cu potențial de transfer tehnologic, reprezentanții institutelor au prezentat activitățile pe care le desfășoară, proiecte cu fonduri europene pe care le-au implementat sau pe care le derulează în prezent, dar și care este potențialul acestora în viitor.
Din domenii vaste precum bioconomia, energii de mediu și emergente, metale prețioase și rare, dezvoltarea de soiuri și hibrizi de cereale, sudură și regenerări de materiale, precum și eco-nano-tehnologii avansate, turbine aero-navale, toate institutele au venit cu soluții, proiecte și exemple de metode prin care tehnologiile dezvoltate pot fi utilizate în economie. 

Discuțiile vor continua pentru identificarea celor mai bune modalități de finanțare în viitoarea perioadă de programare. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei