Doliu în industria navală românească. Inginerul Gheorghe Dimoiu - fost director general al SNC - ne-a părăsit!

de Cuget Liber Duminică, 23 Iulie 2023 46508
     Am primit de la fostul meu coleg din SNC, Ciprian Liviu Tărcuță, vestea dureroasă că, astăzi, 23 iulie 2023, inginerul Gheorghe Dimoiu a plecat dintre noi, spre cele veșnice.
Pentru cei ce nu știu, trebuie precizat că acest fiu al Constanței a fost unul dintre marii constructori de nave ai României și Europei, o personalitate de prim-rang a industriei navale românești.
S-a născut în ianuarie 1933, în Constanța, într-o casă de pe strada Banu Mihalcea.
A absolvit cursurile Politehnicii din București în 1957, iar în 1958 s-a angajat la Șantierul Naval Constanța. A urcat treptele ierarhiei profesionale, fiind șef al serviciului organizarea producției în perioada 1961 – 1972, director tehnic până în 1981 și director general până în 1990.
A fost un mare specialist și un mare conducător, cinstit și foarte exigent. Știa ce să le ceară subordonaților și cum să îi mobilizeze. Părea dur, dar era drept și iertător cu cei ce greșeau. Istoria construcțiilor navale din România va marca, în dreptul său, meritul de a fi triplat productivitatea celui mai mare șantier naval din Europa de Est și tonajul flotei românești, în perioada de aproape 10 ani cât a fost la cârma șantierului.
Îmi aduc aminte că, la Revoluție, într-o ședință ad-hoc, mai mulți colegi de-ai săi din structurile de conducere i-au cerut să demisioneze, pentru că - vezi Doamne! - era „exponent al regimului comunist”.
A părăsit șantierul naval cu demnitate, fără să se opună. Cei ce i-au luat locul la cârma SNC au instaurat jaful. Astfel că, în anii ce au urmat, șantierul naval a fost adus în pragul falimentului, iar țărăniștii ajunși la putere și la conducerea FPS, pregăteau împărțirea lui în trei, pentru a-l vinde. Eu, în calitate de mic acționar, am blocat în Justiție hotărârea consiliului de administrație numit politic de țărăniști, prin care s-ar fi legalizat respectiva manoperă, care, dacă ar fi fost pusă în practică, ar fi dus la dispariția companiei. În cele din urmă, SNC a fost salvat prin privatizarea ca întreg.
Gheorghe Dimoiu a fost invitat să revină în companie, dar neputând să-i ierte pe foștii colegi care îl jigniseră și trădaseră, a refuzat oferta patronatului.
Astăzi, Gheorghe Dimoiu nu mai este printre noi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Cu durere în suflet,
Ion TIȚA-CĂLIN
sociolog în Șantierul Naval Constanța în perioada 1975 - 1992
Taguri

Comentează știrea

Constantean SNC-ist
23 iulie 2023
Dimoiu

Mare specialist, un om dintr-o bucata. Constantean get- beget, a iubit la fel si orasul si SNC-ul. Dumnezeu sa-l odihneasca !

braniste george
25 iulie 2023
snc

ati manevrat astfel ca sa il privatizati ,sa ii faceti kotacelul mare unui excroc

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei