Finanțare de peste 20 de milioane de euro pentru patru rute turistice și culturale

de Ion TIȚA-CĂLIN Joi, 27 Octombrie 2022 133
Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și proiectelor europene - și reprezentanți ai autorităților locale au semnat contractele de finanțare pentru alte patru rute turistice și culturale din programul „România atractivă”. Valoarea lor totală este de peste 20 de milioane de euro.
Alocările financiare sunt următoarele:
- pentru ruta Delta Dunării - 0,57 milioane euro.
- pentru ruta satelor cu arhitectură tradițională - 9,78 milioane euro;
- pentru ruta curiilor - 7,88 milioane euro. Curia reprezintă ansamblul unei curți senioriale sau nobiliare, ce combină caracteristicile stilului Renașterii, Barocului și Neoclasicismului cu particularitățile arhitecturii populare. Cele mai multe dintre curii au fost construite între secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui număr de cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj;
- pentru ruta culelor - 2,48 milioane euro. Culele erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor, fiind construcții semifortificate specifice secolelor XVIII și XIX, răspândite în spațiul balcanic. În România, culele se întâlnesc preponderent în regiunea deluroasă a Olteniei, dar se mai găsesc și în zona de câmpie a Munteniei, în București și în județele Argeș și Teleorman. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei