Finanţare internaţională! Trei miliarde de dolari canadieni pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă

de Sorin MIHALACHE Joi, 21 Septembrie 2023 2717
O importantă infuzie de capital se pregăteşte în cazul Centralei Nucleare de la Cernavodă. Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie nu mai puţin de trei miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU, informează Ministerul Energiei.
Canada poate să susţină cu până la trei miliarde de dolari finanţarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă şi respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului.
„România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Acestea vor aduce o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor privind asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Energiei.
Anunţul vine după întâlnirea de la Ottawa, dintre ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ministrul canadian al Energiei şi resurselor naturale, Jonathan Wilkinson.
Totodată, dezvoltarea celor două unităţi nucleare va crea oportunităţi economice semnificative, atât pentru România, cât şi pentru Canada.
Construcţia celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawaţi în banda sistemului energetic din România, cu potenţial de export în ţările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecţia pe cărbune şi să-i permită să-şi atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.
Proiectul este esenţial pentru consolidarea securităţii energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia şi va consolida potenţialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din Romania şi ţărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră şi la un preţ corect.
O decizie înţeleaptă
„Relaţiile de colaborare dintre ţările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii '70, când Romania a luat o decizie istorică şi înţeleaptă de a fi singura ţară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică şi singura ţară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU.
Aşa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu.
Subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unităţi care utilizează tehnologia CANDU şi angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate naţională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanţarea de trei miliarde de dolari canadieni, o recunoaştere a relaţiei bilaterale excepţionale şi a importanţei strategice a acestei investiţii, susţinută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
Canada şi România fac paşi activi pentru a-şi decarboniza sistemele energetice şi sunt ambele angajate să atingă emisii nete zero până în 2050. În acest context, energia nucleară are un rol important de jucat în îndeplinirea acestui obiectiv. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Ultima oră

Titlurile zilei