Fiscul ne bombardează cu legi, ordonanțe, HG-uri și precizări

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 25 Ianuarie 2016 330
"Domnule redactor, astăzi este mai rău decât pe vremea când nu existau Codul fiscal și cel de procedură fiscală" - îmi spune nea Mitică. Omul este expert contabil cu ștate vechi. A trecut prin toate sistemele financiar-contabile din ultimii 40 de ani. 

Continuă: "Pe vremea Guvernului Văcăroiu, funcționarii Fiscului, economiștii și contabilii de la stat și privați trebuia să ne descurcăm cu un munte de legi, ordonanțe simple și de urgență, hotărâri de guvern, ordine de ministru care se băteau cap în cap și aveau nevoie de norme de aplicare, norme de interpretare și precizări, fără de care nu ne puteam descurca. În 2003, când a fost introdus primul Cod fiscal am crezut că scăpăm de jungla legislativă, în care până și experții Ministerului de Finanțe se rătăceau. Ne-am înșelat. În locul reformei pro-mise, astăzi avem mai multe acte normative pe cap."

Îi spun: "Ți s-au înmuiat balamalele, nea Mitică, de-ai ajuns să cârtești împotriva sistemului. Cum să fie, astăzi, mai rău decât pe vremea lui Văcăroiu!?"

Văzând că nu-l cred, nea Mitică deschide calculatorul la paginile electronice ale Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală și începe să contabilizeze actele normative prin care au fost modificate, completate, explicate și "precizate" prevederile ultimului Cod fiscal și Cod de procedură fiscală. La numărătoare ies 75 de ordonanțe, hotărâri de guvern, ordine de ministru și ordine ale președintelui ANAF. Și stați, că n-au trecut decât cinci luni de la aprobarea codurilor în Parlament! Dacă modificările, completările și precizările vor continua în acest ritm, până la finele anului 2016 se vor adăuga alte 180 de acte normative, iar în decurs de patru ani se va ajunge la 720 de reglementări aferente codurilor. 

De la acest simplu calcul, simt că m-apucă turbarea. Care va să zică cu chestii de-astea se ocupă înalții funcționari din Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, inventează reglementări peste reglementări cu care să încurce lumea: De-aia îi plătim noi, contribuabilii, din taxe și impozite, ca ei să sporească birocrația, să ne facă viața mai grea și mai costisitoare? 

Văzând că mă ambalez, că emoțiile pun stăpânire pe mine, nea Mitică se-apucă să toarne gaz pe foc. Deschide la întâmplare un act normativ și începe să citească. Este scris într-o păsărească greu de înțeles chiar și pentru inițiați. Și ca să-i complice cititorului și mai mult existența, la fiecare frază face trimitere la un articol din alt act normativ. Așa că nici experții nu mai pricep nimic și trebuie să dea fuga la reglementările invocate. Acolo, altă dandana! De la primele fraze, apar trimiterile la alte acte normative, care trimit la altele și așa mai departe. 

Eu simt că mă ia cu leșin. Văzându-mă că mă înmoi, ca o cârpă, nea Mitică îmi sare în ajutor cu un întăritor. Vinul îmi repune sângele în mișcare și prind curaj. 

Scâncesc: "Nea Mitică, voi economiștii și contabilii sunteți niște martiri. Nici Isus Hristos, când a fost răstignit pe cruce, n-a fost chinuit ca voi. Fiecare dintre aceste modificări normative este un piron bătut în brațele și picioarele economiei naționale, ale corpului de economiști și contabili ai țării. De-aia sângerează sistemul nostru economic, de-aia ne ocolesc investitorii."

Nea Mitică zâmbește măgulit de comparația biblică și îmi dă replica: "Ziaristule, nu se prea potrivește. Hristos a înviat a doua zi după ce a fost răstignit, în timp de sistemul nostru economic nu se trezește din morți de 26 de ani, deși schimbările din legislația fiscală îl răstignesc aproape zilnic. Neamul nostru e condamnat să stea pe cruce în vecii vecilor. Amin!" 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei