Importuri, exporturi, bursă, asigurări. INFO economic

de Sorin MIHALACHE Luni, 11 Decembrie 2023 137
l Deficitul balanţei comerciale în primele zece luni ale acestui an a fost de 23,2 miliarde de euro, mai mic 18,4% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, informează Institutul Naţional de Statistică. Exporturile au însumat 78,7 miliarde de euro, în urcare cu 2,4% faţă de perioada ianuarie - octombrie 2022, iar importurile au însumat 101,9 miliarde de euro, în creştere cu 3,2%. În primele zece luni ale anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,6% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 28,9% la import).
l Capitalizarea Bursei a depăşit, în urmă cu câteva zile, pentru prima dată, pragul de 300 de miliarde de lei, înregistrându-se un număr record de listări de companii private, atât pe piaţa principală, cât şi pe piaţa AeRO, în ultimii ani, a declarat, luni, 11 decembrie, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit acestuia, este important numărul de conturi deschise la Bursă şi numărul de investitori, care se află în creştere accelerată.
l Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza poliţelor obligatorii RCA a depăşit 7,1 milioane de lei, fiind acordată ca urmare a unui vătămări grave cauzate de un accident rutier, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Totodată, în anul 2022, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat pentru primele 10 cele mai mari daune rezultate din accidente de vehicule despăgubiri în valoare de 36,5 milioane de lei. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei