Preşedintele ANRE, George Niculescu: "În domeniul energiei regenerabile, mai nou avem un actor foarte important: prosumatorul!"

de Sorin MIHALACHE Luni, 20 Mai 2024 216
România face tot mai mulţi şi tot mai siguri paşi pe calea energiei regenerabile. Astfel, un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea de reglementare le-a emis, conform raportărilor din martie 2024, majoritatea fiind în fotovoltaic şi eolian.
„Avem, în raportările din luna martie 2024, un număr de 145 de capacităţi energetice în curs de construire, în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea le-a emis. Nu este şedinţă în care să nu aprobăm noi autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi de producţie. Efervescenţa sectorului de regenerabil se vede pentru că 90% dintre ele sunt în capacităţi în fotovoltaic sau eolian”, a declarat, în cadrul conferinţei cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), constănţeanul George Niculescu.
El a subliniat că oportunităţile pe care investiţiile în sectorul regenerabil le aduc sunt foarte importante pentru consolidarea sectorului energetic românesc.
„Dacă sectorul regenerabil se împarte în două, mai nou avem un actor foarte important, prosumatorul, pe care îl punem tot în partea de regenerabil, care astăzi a atins capacitatea de producţie din fotovoltaic dispecerizabilă de 1.626 de MW. Prosumatorii însumau 1.554 de MW, la 29 februarie, conform ultimelor date pe care le avem, deci aproape unu la unu cu capacitatea fotovoltaică dispecerizabilă.
Evident că trendul este ascendent, atât din punct de vedere al investiţiilor dispecerizabile, cât şi din punctul de vedere al consumatorilor. Investitorii au în continuare apetit spre a investi în acest sector”, a mai spus George Niculescu.
În opinia sa, investiţiile în sectorul energetic şi cel regenerabil sunt foarte importante în continuare.
„Întotdeauna am fost adeptul unui mix de producţie echilibrat, cu o componentă serioasă pe parte de regenerabil. Evident că trebuie să vorbim şi de investiţii care să producă energie electrică în bandă - şi sunt bucuros că proiectele reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă sunt pe un drum bun, investiţiile de la Mintia decurg conform planului, Iernutul, la fel.
Deci, vom avea energie în bandă. Sunt convins că investitorii din sectorul regenerabil iau în considerare capacităţile de stocare atunci când îşi proiectează investiţiile”, a explicat preşedintele ANRE.
George Niculescu a precizat că s-a observat angajamentul Guvernului şi a statului român, în general, faţă de aceste investiţii, în ceea ce priveşte cadrul legislativ.
„Dacă înainte, în primul val al investiţiilor în sectorul regenerabil, cel mai mare risc era riscul legislativ, chiar în timpul perioadei în care am avut modificări dese ale Ordonanţei 27, aceste modificări au exceptat noile investiţii în regenerabil. Desele modificări ale Ordonanţei 27 au exceptat noile investiţii, suprataxarea neaplicându-se producătorilor de energie din surse regenerabile car urmau să investească şi să-şi termine capacităţile de producţie”, a mai spus George Niculescu. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei