În urma reacţiilor apărute în mass-media, potrivit cărora, Ordinul 24/2021 ar limita numărul de porci pe care un gospodar are voie să îi crească în ogradă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că actul normativ a fost dat pentru a veni în sprijinul crescătorilor mari şi mici. „Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea”, a declarat Adrian Oros. Pesta porcină africană a ucis 700.000 de porci din 2017 până-n prezent, de când a apărut primul focar de pestă în ţara noastră. Deficitul balanţei comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. La ora actuală, România importă aproximativ 75% din carnea de porc pentru consum. De aceea, Ordinul 24/2021 vine să reglementeze creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci în exploataţii non-comerciale, gospodăriile ţărăneşti, unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la cinci porci şi exploataţii comerciale care trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate.
- Publicitate -