Ministrul Finanțelor: “De la 1 august introducem e-TVA pentru combaterea evaziunii fiscale”

de Madalina PETRESCU Duminică, 23 Iunie 2024 298
Ministrul Marcel Boloș a anunțat, oficial, că sistemul e-TVA va intra în funcțiune de la 1 august, anul acesta, conform OUG 116/2023.
Marcel Finanțelor, a explicat, într-o postare pe social-media, în ce anume constă sistemul e-TVA, ce urmează a fi implementat de la 1 august. El a precizat că această abordare va ușura prelucrarea datelor din zona administrației fiscale și vamale.

„e-TVA, operațional de la 1 august

Când am ajuns la MF m-am lovit de una dintre cele mai mari probleme ale administrației fiscale și vamale din România: gestionarea și analiza cantității tot mai mari de date.

Beneficiul utilizării unor instrumente informatice care să realizeze prelucrarea masivă de date și să depisteze neconcordanțele din comportamentul fiscal al contribuabililor este unul evident și de necontestat.
Asta în contextul în care avem un orizont de prognoză de creștere anuală a veniturilor prin implementarea accelerată a digitalizării administrației fiscale de 1% din PIB”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor explicat importanța implementării acestui sistem și principalele direcții în care va fi utilizat, printre care se numără și reducerea cazurilor de evaziune fiscală.

„Strângem date din RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal.

Unul dintre multiplele proiecte unde le vom utiliza este decontul precompletat e-TVA, pentru care Guvernul a aprobat modul de implementare. Este una dintre cele mai importante declarații fiscale, prin care contribuabilul declara TVA-ul de plată pentru achizițiile făcute din Uniunea Europeană.

Reglementarea e-TVA era un obiectiv foarte important în procesul de combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, și pentru creșterea eficienței colectării TVA și reducerii deficitului de TVA”, a mai adăugat ministrul.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei