Misiunea FMI continuă astăzi discuțiile cu oficialii de la București

de Cuget Liber Luni, 30 Ianuarie 2012 337
Delegația Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale continuă, astăzi, la București, discuțiile din cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România, informează Agerpres.
Șeful Misiunii pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că programul delegației este 'complex cu multe modificări în ceea ce privește întâlnirile' și nu poate spune cu exactitate care va fi calendarul discuțiilor din săptămâna care începe.
Săptămâna trecută, delegația condusă de Jeffrey Franks s-a înâlnit cu președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, cu care a discutat despre situația încasărilor bugetare. De asemenea, Franks a avut și o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu.
Pe agenda discuțiilor cu conducerea Ministerului Finanțelor Publice figurează execuția bugetară pe anul 2011, revizuirea prognozei de creștere economică pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum și revizuirea în scădere a prognozei de creștere economică pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza înrăutățirii contextului extern.
Delegația condusă de Jeffrey Franks s-a întâlnit, de asemenea, vineri, cu guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și experți din BNR. Franks a fost însoțit de Tony Lybek, șeful Biroului FMI de la București și oficiali ai Biroului local al Băncii Mondiale.
Potrivit Memorandumului Tehnic convenit cu Fondul, Banca Națională este obligată să anunțe în cel mai scurt timp Fondul și CE în cazul în care stocul rezervei scade sub pragul de 23 de miliarde euro. De asemenea, BNR trebuie să informeze "imediat" Fondul Monetar și Comisia Europeană, în situația în care rezerva valutară a României se reduce brusc cu mai mult de 600 de milioane euro.
Delegația FMI se va afla la București până pe 6 februarie, iar programul include întâlniri cu autoritățile române, cu reprezentanți ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor și societății civile.
Misiunea anterioară a delegației comune a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.
La încheierea evaluării de la finele anului trecut, șeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a apreciat că autoritățile au reușit să îndeplinească toate condiționalitățile cerute de Fond și se află în parametri stabiliți cu acesta.
Acordul Stand-By dintre România și FMI a început la 31 martie 2011 și este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum și cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trași numai în cazul unei situații excepționale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanșat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve și de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eșuează, în două - trei rânduri, să se finanțeze la costuri acceptabile.
Toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziția României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naționale.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei