Modificarea PNRR evaluată pozitiv de Consiliul miniştrilor pentru Afaceri Economice şi Financiare

de Madalina PETRESCU Vineri, 08 Decembrie 2023 172
Consiliul miniştrilor pentru Afaceri Economice şi Financiare - ECOFIN a evaluat pozitiv modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) iar în scurt timp Consiliul Uniunii Europene va emite o nouă decizie de punere în aplicare, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), au anunțat într-un comunicat de presă transmis, vineri.

"Astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului miniştrilor pentru Afaceri Economice şi Financiare - ECOFIN, a fost evaluată pozitiv modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) iar în scurt timp Consiliul Uniunii Europene va emite o noua decizie de punere în aplicare. În forma sa modificată, Planul include şi capitolul REPowerEU (Componenta 16) şi are o alocare de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), acoperind 66 de reforme şi 111 investiţii", notează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

"PNRR, în noua variantă la care am adăugat capitolul REPowerEU, pune accent hotărât pe tranziţia către sustenabilitate şi energie verde. Este un pas semnificativ către un viitor firesc, ce porneşte din conştiinţa colectivă a românilor, care au înţeles profund importanţa sustenabilităţii şi necesitatea unei schimbări. Suntem mai aproape cu 66 de reforme şi 111 investiţii de o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane, aducând schimbări tangibile în direcţia unei societăţi dezvoltate şi adaptate noilor provocări globale", a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, preluat de Agerpres.

Planul modificat al României pune accent pe tranziţia verde, printr-o alocare de 44,1% din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice, faţă de 41%, în planul iniţial. Totodată, alocarea fondurilor pentru tranziţia digitală a României creşte de la 20,5%, la 21,8%.

Conform MIPE, planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant de 2,11 miliarde de euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei