Monedă de aur dedicată lui Constantin A. Rosetti, la 200 de ani de la nașterea sa

de Cuget Liber Duminică, 15 Mai 2016 118
Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând de luni, 16 mai 2016, o monedă din aur dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Constantin A. Rosetti, se arată într-un comunicat al BNR.
Moneda, din aur cu titlul 900?, are valoarea nominală de 100 de lei, formă rotundă, diametrul de 21 milimetri, greutatea 6,452 grame și cantul zimțat.
Aversul monedei redă un basorelief de pe soclul monumentului dedicat lui C.A. Rosetti, din București, evocând implicarea acestuia în înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, inscripția în arc de cerc 'ROMANIA', valoarea nominală '100 LEI', stema României și anul de emisiune '2016'. Reversul monedei prezintă portretul lui C.A. Rosetti, inscripția în arc de cerc 'CONSTANTIN A. ROSETTI' și anii între care a trăit '1816', '1885'.
'Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central', se subliniază în comunicat.
Tirajul pentru această emisiune este de 250 de monede din aur, iar prețul de vânzare, fără TVA, inclusiv broșura de prezentare este 1.625,00 lei.
Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. 
Taguri

Comentează știrea

Doru
8 iunie 2016
Aurul ramane de baza..

Incepand cu ianuarie 2016, gramul de aur a inceput sa se aprecieze usor, acum fiind in jur de 160 lei daca ne uitam un pic aici ca sa vedem graficul evolutiei curs aur (xau). Mi-ar fi placut sa detin moneda asta, pentru colectie.

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei