O "aventură" în euro, cu multe zerouri! Socotiţi bine înainte de a opta pentru "Noua Casă"

de Sorin MIHALACHE Duminică, 28 Ianuarie 2024 2477
Să ai propria locuinţă, şi nu o garsonieră înghesuită, ci un apartament mai spaţios, proporţional cu efortul depus în câmpul muncii. Visul oricărei tinere familii, care porneşte în marea aventură a vieţii bazându-se însă pe venituri stabile şi consistente, are şanse de a fi îndeplinit anul acesta, după ce Ministerul Finanţelor a anunţat că Programul „Noua Casă” va continua şi în 2024, plafonul de garanţii fiind de un miliard de lei.
Multă „poezie” în descrierea Programului „Noua Casă” realizată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în opinia căruia programul a avut o contribuţie semnificativă la stabilizarea şi maturizarea pieţei imobiliare, precum şi a pieţei creditelor ipotecare.
„Principalul argument pentru care programul continuă şi în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care îşi doresc să-şi clădească propriul cămin, să-şi scrie propria poveste. Prin alocarea, pentru anul 2024, a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de un miliard lei, transmitem un mesaj de continuitate, susţinere şi consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. «Noua Casă» a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătăţind calitatea vieţii pentru mulţi români. Importante sunt şi beneficiile conexe, precum atragerea de investiţii private în sectorul imobiliar şi îmbunătăţirea aspectului şi a calităţii zonelor urbane”, a transmis ministrul Boloş.
Împrumuturi cu dobânzi variabile
Tehnic, în 2024, se vor putea înscrie în Program şi finanţatori care nu au participat în anul precedent. Ei au un termen de şapte zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern să transmită către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii cererile de înscriere în etapa 2024 a programului, precum şi solicitările de alocare de plafoane de garantare.
Din momentul lansării Programului „Prima Casă”, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.
Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020, sub o formă îmbunătăţită, pentru a permite achiziţionarea unor locuinţe mai spaţioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul Programului „Prima Casă”, acesta fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.
„În anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245,743 milioane de lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485,518 milioane de lei. Programul «Noua Casă» a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 ani, majoritatea finanţărilor fiind solicitate pentru achiziţionarea unui apartament, cu suprafaţa cuprinsă între 50 şi 100 metri pătraţi, cu preţ între 50.000 şi 100.000 euro”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Finanţelor.
Împrumuturile prin „Noua Casă 2024” se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, şi de 119.000 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.
Se recomandă multă prudenţă
Aşadar, în teorie, lucrurile stau foarte bine, cu practica e mai greu. De fapt, trebuie mare atenţie la socoteli.
„Din start, nu trebuie făcută o confuzie între programe: «Prima Casă», respectiv «Noua Casă». În cazul celui de-al doilea, solicitanţii trebuie să aibă un venit peste medie, pentru că bugetele cu care se lucrează sunt mult mai mari. Nu te poţi gândi la un împrumut de peste 100.000 de euro atunci când lucrezi pe salariul minim pe economie. Sau pe undeva pe acolo! Cei care doresc să facă acest pas trebuie să mai ia în calcul faptul că dobânda este variabilă, iar într-o perioadă mai lungă de timp se pot întâmpla multe. Personal, recomand multă prudenţă, cazurile în care
s-au pierdut locuinţe nefiind deloc puţine. Măsuraţi de şapte ori şi tăiaţi o dată!”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mariana V., ofiţer de credit în cadrul unei bănci constănţene.
Aşadar, programul nu-i rău, dă un impus şi pieţei imobiliare, bani prin conturi să fie… 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei