Pachet de legi pentru creșterea securității sistemului bancar

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 13 Iunie 2015 131
Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică un pachet de trei proiecte de lege dedicate instituțiilor financiar-bancare. Actele normative transpun în legislația națională prevederile directivelor 2014/59/UE și 2014/49/UE ale Parlamentului European și Consiliului Europei.
 
Primul dintre proiecte vizează gestionarea crizelor din sistemul bancar și propune un regim privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții. Actul normativ instituie un set de instru-mente credibile pentru a interveni într-un stadiu incipient și cu promptitudine în cazul unei instituții financiare neviabile sau în curs de a intra în dificultate, astfel încât să se garanteze continuitatea funcțiilor financiare și economice critice ale acesteia, reducând în același timp la minimum impactul situației de dificultate a instituției asupra economiei și a sistemului financiar. 

Totodată sunt stabilite modalitățile privind finanțarea măsurilor de rezoluție în relație cu instituțiile de credit. Astfel, se prevede crearea fondului de rezoluție bancară și a fondului de rezoluție pentru firmele de investiții.

Cel de-al doilea proiect de lege reglementează schemele de ga-rantare a depozitelor și modul lor de gestionare în sistem public și privat. Prevederile celui de-al treilea proiect de lege au în vedere Fondul de garantare a depozitelor bancare.'

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei