Peste 5.000 de imobile din comuna Topraisar, înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară

de Sorin MIHALACHE Luni, 20 Mai 2024 188
Peste 5.000 de proprietăţi din comuna Topraisar, judeţul Constanţa, au fost înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară, gratuit pentru cetăţeni, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Finanţarea a fost asigurată din fonduri europene.
Noile cărţi funciare ale celor 5.885 de imobile din comuna Topraisar au fost înmânate autorităţilor locale, care le vor distribui proprietarilor, în perioada următoare.
În comuna Topraisar, înregistrarea sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară a început în anul 2020 şi a vizat o suprafaţă de 6.119,8257 de hectare, se arată într-un comunicat de presă transmis de Alina Maria Uzun, purtător de cuvânt al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa.
„În prezent, din totalul de 70 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţul Constanţa, au fost finalizate 11 comune - Gârliciu, Ghindăreşti, Topalu, Horia, Istria, Săcele, 23 August, Siliştea, Valu lui Traian, Castelu, Topraisar -, iar în alte 57 de localităţi, se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale”, a explicat Alina Maria Uzun.
PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul primăriilor.
Până în decembrie 2023, ANCPI a fost beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 - cofinanţare de la bugetul de stat.
Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor cu fonduri europene continuă, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023. Astfel, finanţarea cu fonduri europene a lucrărilor de cadastru sistematic este inclusă în Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei