Produsele românești, minunate și de calitate - vedetele Târgului TINIMTEX din Mamaia!

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 11 Mai 2022 3930
Complexul hotelier „Aurora” din Mamaia a devenit buricul comerțului în această săptămână de mai. Un număr mare de producători și comercianți din toată țara și-au dat întâlnire cu publicul la noua ediție a vestitului Târg național de blănuri, pielărie, încălțăminte și îmbrăcăminte TINIMTEX. Manifestarea expozițională organizată de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța este cel mai mare eveniment de profil din țară, în domeniul industriei ușoare.
Pentru localnici și oamenii de afaceri, târgul este mai mult decât un prilej de a face achiziții profitabile, este un spectacol al modei, ce nu poate fi ratat. Cele șase zile de desfășurare a manifestării expoziționale sunt dedicate atât vânzărilor angro, cât și celor cu amănuntul.
Interesul cumpărătorilor este foarte mare, după cum s-a văzut încă de la deschidere. Iată, pe data de 10 mai, încă de la prima oră, zeci de cumpărători din municipiul Constanța și împrejurimi au venit la TINIMTEX să-și golească portofelele.

Confecții care încântă ochii
Stimați cititori, am profitat de prilejul oferit de această nouă ediție a târgului pentru a lua pulsul industriei ușoare românești. Vă propun să vizităm, mai întâi, standul comun al producătorilor de confecții de damă Exclusiv Comp (înființată în anul 1994) și Confecții Integrate Moldova (2004), ambele din Iași. În cele două unități muncesc circa 600 de lucrători, iar mare parte din producția lor este exportată.
 

Ciprian Coniac, reprezentantul uneia dintre firme, face prezentările: „La această nouă manifestare expozițională, cele două firme prezintă numeroase modele de rochii și bluze de damă, din bumbac, in și mătase naturală. Prețurile variază între 250 de lei și 1.000 de lei în cazul rochiilor și între 39 de lei și 190 de lei, în cazul bluzelor.” Marfa deosebit de frumoasă și de calitate superioară a atras, deja, cumpărătorii.

Alături se află standul societății Norberto Fashion din Satu Mare. Aceasta s-a înființat în anul 2003 și este specializată în producția confecțiilor pentru bărbați. În cadrul noii manifestări expoziționale prezintă numeroase modele de costume bărbătești (cu prețuri cuprinse între 310 lei și 470 de lei, plus TVA), sacouri (200 de lei) și pantaloni (100 de lei).
Managerul de vânzări Norbert Szabo precizează că frumoasele produse expuse sunt confecționate din lână și poliester, materia primă fiind importată din Italia. „Din păcate, ca urmare a scumpirii materiei prime de import, cu 30% în 2022, și prețul produselor noastre a crescut”, a declarat Norbert Szabo. Circa 20% din producția fabricii este exportată în Ungaria, Germania și Italia. Unitatea are 40 de lucrători și, la fel ca mulți alți producători din industria ușoară românească nu mai reușește să găsească forță de muncă.


Prețuri pentru toate buzunarele
În standul producătorului Conili Prod din București sunt expuși pantofiori de damă la prețuri variind între 180 de lei și 240 de lei și sandale de damă, la prețuri de 220 – 240 de lei.
 
„Produsele noastre sunt confecționate din piele românească sau importată din Italia – precizează Liliana Silitra, reprezentanta firmei. Unitatea noastră a fost înființată în anul 2004 și are în prezent șase lucrători. Am fost prezenți la mai multe ediții ale TINIMTEX, vânzările realizate încurajându-ne să venim în continuare la acest târg.”

Iată standul comun al altor doi producători de confecții de damă: firmele Elmit Confex și Roxy Style. Administratorul Elena Taban face prezentările: „Ambele firme au fost înființate în anul 1993. Prima are 12 lucrători, iar cea de a doua 10 lucrători. La această ediție a târgului prezentăm o gamă largă de modele: rochii (cu prețurile cuprinse între 135 de lei și 300 de lei), bluze (80 – 110 lei), pantaloni (120 – 135 de lei). Confecțiile sunt realizate din in, bumbac, vâscoză și poliester importate din Italia și Grecia. În timp ce 80% din producție este destinată pieței interne, 20% este exportată.”

Producătorul New Era Exclusive din București, înființat în anul 2012 și având doar cinci lucrători, expune la târg o gamă largă de textile de casă: lenjerie de pat, fețe de masă și fețe de pernă, decorațiuni, șorțuri de bucătărie și papuci de casă. „Produsele noastre sunt confecționate din materiale românești și de import, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele”, afirmă Alin Enache, reprezentantul firmei bucureștene.
 

Alături se află standul producătorului de confecții de damă Triad Grup din Iași. „Firma noastră s-a înființat în 1997 și are, în prezent, 12 lucrători – precizează administratorul Tiberiu Rotaru. În cadrul târgului prezentăm o gamă largă de modele de rochii (cu prețuri cuprinse între 80 de lei și 95 de lei fără TVA) și bluze (55 de lei), din bumbac și vâscoză aduse din Italia.”

Bijuterii din piele

Industria ușoară din Pitești este reprezentată la târg de producătorul de confecții de damă Amarante Dress. Firma a fost înființată în 2013, are doar patru lucrători, dar prezintă cu o colecție de exponate foarte frumoase: rochii, bluze, pantaloni și jachete. „Vindem doar angro – precizează Aurel Stănescu, reprezentantul firmei. Suntem aici pentru a face contractări. Venim în fiecare an la acest târg, care s-a dovedit a fi util pentru noi.”

Iată și un producător de genți din piele. „Firma Eli Bags din Constanța, a fost înființată în anul 1994. În prezent avem trei lucrători” – face prezentările administratorul Elida Radu. Gențile din piele (cu prețuri variind între 150 de lei și 350 de lei) și portofelele ieșite din mâinile lor sunt o încântare!

Alături de numeroșii expozanți români este prezent la târg și unul din Turcia. Alpetto Exclusive din Istanbul este specializat în producția de încălțăminte. La TINIMTEX prezintă o mare varietate de modele de încălțăminte: sandale de damă (cu prețuri cuprinse între 180 de lei și 220 de lei), pantofi de damă (180 de lei), pantofi bărbătești (200 de lei).
 

„Expunem la acest târg circa 80 de modele de încălțăminte, multe dintre ele fiind modele noi. Produsele noastre sunt fabricate din piele din Turcia, talpa și accesoriile fiind importate din China. Întrucât materia primă s-a scumpit față de anul trecut cu 20% - 30%, și prețurile produselor noastre au crescut în aceeași măsură. În Constanța avem propriul nostru magazin”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Alp Mert, administratorul firmei.
 
Stimați cititori, târgul este deschis până pe data de 15 mai 2022. Vă sfătuiesc să nu ratați ocazia de a face cumpărături! Eu am plecat cu sacoșa plină. Programul de vizitare pentru public este următorul: în perioada: 10 - 14 mai, în intervalul orar 10.00 – 19.00; duminică, 15 mai, între orele 10.00 și 16.00.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei