Programul APIC / Inspectorii ANAF vor putea identifica momentul în care se produce evaziunea fiscală

de Sorin MIHALACHE Marţi, 16 Mai 2023 183
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat, marţi, 16 mai, în cadrul conferinţei CursDeGuvernare „Monitorul digitalizării şi ecosistemul IT din România”, că instituţia pe care o conduce are în derulare multe programe şi proiecte pe segmentul de digitalizare şi informatizare.
„Digitalizarea este pe buzele tuturor, iar când discutăm despre digitalizarea sectorului de stat, cred că ANAF este campion, nu ştiu dacă la digitalizare, dar cel puţin la faptul că a suscitat foarte mult interes ceea ce se întâmplă în ANAF în ultima perioadă. ANAF se modernizează, procesul prin care trecem este mult mai complex, avem foarte multe programe şi proiecte care sunt în derulare pe acest segment de digitalizare şi informatizare”, a declarat Heiuş.
Cele mai multe proiecte sunt finanţate prin PNRR şi sunt stabilite termene foarte clare de implementat. Unele dintre ele au fost implementate, sunt deja confirmate şi sunt auditate de către Comisia Europeană.
Un exemplu este logarea caselor de marcat la serverele ANAF, Heiuş precizând că sunt peste 640.000 de aparate de la care se primesc date în timp real. Un alt proiect închis este implementarea SAF-T (fişierul standard de control fiscal, n.r.) în cadrul căruia urmează ca, de la 1 ianuarie 2024, toţi agenţii economici din România să depună acest fişier standard de control. Primii care l-au depus au fost marii contribuabili, apoi cei mijlocii.
„Avem în plină dezvoltare două mari proiecte. Vorbesc de APIC (n.r. - Administraţie Performantă prin Informaţie Consolidată) şi de SFERA (n.r. - Servicii fiscale eficiente pentru administraţie şi cetăţeni), care au termen de finalizare 31 decembrie 2025. Dacă vorbim de APIC, este o bază mare de date de informaţii pe care le vom folosi pentru a face analiza de risc şi pentru a putea să identificăm cu cât mai multă precizie locul, zona, momentul în care se produce evaziunea fiscală, să putem să intervenim cu echipele de inspecţie exact acolo unde este nevoie”, a explicat Lucian Heiuş.
El a arătat, în context, că un prim pas a fost deja făcut prin modificarea Codului de procedură fiscală, în urma căreia de aproximativ o lună ANAF emite notificarea de conformare prin care informează contribuabilul ce riscuri a identificat în cazul său, iar dacă acesta vine şi le rezolvă, nu mai începe inspecţia fiscală.
Proiectul SFERA se referă la un program de gestionare a creanţelor fiscale ale persoanelor juridice, iar şeful ANAF şi-ar dori extinderea sa şi la persoane fizice. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei