Prosumatorii care își instalează capacități fotovoltaice mult mai mari decât consumul propriu vor fi penalizați

de Madalina PETRESCU Marţi, 28 Noiembrie 2023 445
Ministrului Energiei, Sebastian Burduja spune că a convenit cu omologul său de la Mediu, Mircea Fechet, ca următorul program Casa Verde să includă fonduri pentru achiziția de baterii de stocare a energiei.

„Din perspectiva mea, prosumatorii trebuie încurajați, dar trebuie să asigurăm un mediu corect. Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu. Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum. Asta înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai. Dacă ești prosumator nu ești un producător pur, nu acesta este sensul acestui fenomen. Este în interesul consumatorilor corecți să sancționăm, împreună cu ANRE, aceste situații”, a spus ministrul Energiei, citat de Hotnews.ro.

Burduja a mai spus că, la nivelul Dispeceratului Energetic Național, prosumatorii realizează dezechilibre care pot fi cu greu gestionate.
Persoanele fizice care și-au instalat panouri pentru consum propriu, ar suferi de pe urma celor mari, care fac din asta o afacere.

Vor fi alocate pentru capacități de stocare, peste 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare.

„Am convenit împreună cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, ca următoarele programe Casa Verde să includă componenta de stocare. Stocarea în baterii este scumpă și fără un sprijin nu rentează pentru prosumatori”, a spus Burduja.

De la 1 ianuarie 2024 intră însă în vigoare ordonanța cu măsurile fiscale care crește TVA la panourile fotovoltaice de la 5% la 9% ceea ce va provoca o schimbare a prețurilor pentru instalarea instalațiilor.

Deocamdată nu se știe cum vor aplica instalatorii această măsură fiscală, mai ales în cazul beneficiarilor eligibili care deja și-au ales instalatorii.

Ofertele instalatorilor au contat pentru alegerea acestora de către beneficiari. Au fost de exemplu oferte de panouri de 5,5 kw cu un aport al beneficiarilor de 2000 de lei.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei