Rata șomajului este de 21,5% în rândul tinerilor. Cine e de vină?

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 21 Iunie 2021 109
În ciuda faptului că economia națională se confruntă cu o criză de lucrători calificați și necalificați în numeroase domenii, rata șomajului a fost de 6,1%, în primul trimestrul al anului 2021. Potrivit Institutul Național de Statistică, există diferențe semnificative între sexe. Dacă la bărbați, rata șomajului a fost de 6,5%, în cazul femeilor a fost de numai 5,6%. Mediul rural are o rată mai mare a șomajului - 9,5%, față de numai 3,6% în mediul urban.
Îngrijorează, mai ales, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), care se ridică la 21,5%. Situația se datorează, în mare măsură, crizei profunde prin care trece sistemul de învățământ românesc. În decurs de 30 de ani, școala românească s-a îndepărtat mult de nevoile reale ale economiei, unele dintre instituțiile sale transformându-se în fabrici de diplome. Așa se explică de ce numeroși tineri au dificultăți și nu reușesc să se integreze în activitățile pentru care s-au pregătit, de ce mulți sunt nevoiți să se reorienteze spre alte activități profesionale.
În aceste condiții, mediul de afaceri - unitățile economice, organizațiile patronale, camerele de comerț – sunt obligate să se implice tot mai mult, să investească în mobilitatea profesională, în pregătirea profesională și integrarea tinerilor în muncă. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei