"Regina" imobiliarelor! Constanţa domină topul naţional, preţuri halucinante în staţiunea Mamaia

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 07 August 2024 1817
Domeniul construcţiilor este unul de top la Constanţa, la concurenţă cu cel al navigaţiei, al sectorului maritim. Blocuri, vile, tot felul de imobile răsar peste noapte în zona centrală, în buza mării sau cartiere mărginaşe, astfel încât vechea cetate a Tomisului domină clasamentul naţional al imobiliarelor.
Indiferent că-i vară sau iarnă, frig sau caniculă, la Constanţa se construieşte într-un ritm alert. Şantiere sunt deschise în mai toate cartierele, bineînţeles şi-n staţiunea Mamaia, iar preţurile practicate au atins praguri record.
Astfel, peste 45.000 de case şi apartamente au fost finalizate, anul trecut, în cele mai mari zece pieţe rezidenţiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în Bucureşti şi Ilfov, urmate de Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, conform unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale.
Constanţa a urcat pe prima treaptă a celor mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cu un nivel de aproape 5.000 de locuinţe noi livrate în oraş şi împrejurimi, în creştere cu aproape 31% faţă de rezultatul înregistrat în 2022, în special ca urmare a finalizărilor înregistrate în Mamaia - Năvodari, unde creşterea anuală a fost de 55%, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de compania amintită.
„Într-adevăr, cele mai multe proiecte imobiliare finalizate, în 2023, sunt cele din zona Mamaia Nord, spre Năvodari. Vorbim în acest caz, în special, de complexe rezidenţiale, de blocuri cu patru, şase sau zece etaje, dar şi de locuinţe individuale, în regim de P+1+M sau P+2.
În general, sunt construcţii ale unor investitori sau grupuri de investitori, care vând studiouri, apartamente sau penthouse-uri de lux, pentru care există o mare cerinţă. Mulţi bucureşteni cu salarii peste medie, dar şi străini cumpără apartamente pe malul mării, pe care apoi le închiriază. Este o bună oportunitate de a-şi proteja veniturile, imobiliarele aduc un profit bun, constant, pe lungă durată. Dar, sunt şi constănţeni care au optat pentru o locuinţă permanentă în Mamaia Nord, spre Năvodari, chiar dacă există acest disconfort al depărtării de oraş. De obicei, sunt familii care dispun de cel puţin un autoturism personal, însă şi transportul în comun s-a dezvoltat semnificativ.
Iar pentru necesarul de zi cu zi, mai aproape sunt magazinele din Năvodari”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorin V., expert constănţean în imobiliare.
Unde e ofertă, e şi cerere
La capitolul preţuri, aici „durerea” este mare, cât se poate de mare, pentru că pe piaţă se joacă dur. Pentru o investiţie sau pur şi simplu pentru a locui în Mamaia Nord, trebuie să te ţină buzunarele, metrul pătrat construit depăşind lejer 1.500 de euro.
„Studiourile pornesc de la aproximativ 50.000 de euro, apartamentele cu două şi trei camere costă, în general, între 75.000 şi 200.000 de euro, în funcţie de poziţionare şi de calitatea finisajelor”, ne explică interlocutorul nostru.
Pentru cei cu dare de mână, sunt şi oferte de lux, inaccesibile omului de rând. Şi nu exagerăm cu nimic când facem această afirmaţie, pentru că, în cazul unui penthouse cu vedere frontală spre mare, situat la etajul 10 al unui imobil cu 10 etaje, în suprafaţă de 200 metri pătraţi, preţul este de 2.000.000 euro. Practic, 10.000 de euro metrul pătrat!
„Dacă există astfel de oferte, înseamnă că există şi cerere. Sunt resorturi de lux, de cinci stele, aflate în imediata vecinătate a cluburilor din zona de nord a staţiunii Mamaia, cu acces la restaurante, piscine, cu zonă de joacă pentru copii şi săli de evenimente.
Chiar dacă pentru românul de rând este imposibil să facă asemenea achiziţii, să ştiţi că nu rămân nevândute”, a mai spus agentul imobiliar. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei