Regulamentul privind noile tehnologii genomice (NGT) nu a trecut de votul Consiliului AgriFish

de Madalina PETRESCU Luni, 11 Decembrie 2023 362
Așteptată cu interes de unii, pusă sub semnul întrebării de alții propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice (NGT) nu a trecut, luni, de votul Consiliul de miniștri AgriFish.

Anunțul a fost făcut de la Bruxelles de ministrul agriculturii, Florin Barbu, care a prezentat respingerea noului regulament pentru NGT ca pe o victorie proprie.

„Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!”, a scris Florin Barbu pe pagina sa de Facebook.

În poziția sa din cadrul Consiliului AgriFish, ministrul agriculturii a arătat că România susține introducerea NGT1, însă doar cu câteva condiții esențiale, cum ar fi protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1, precum și asigurarea unei etichetări explicite, pentru o informare corectă a cetățenilor.

De asemenea, Florin Barbu a arătat că „sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecărei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan”.

Ministrul Barbu a precizat că, alături de România, au mai votat împotrivă Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

„Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin. Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, a mai scris ministrul agriculturii, Florin Barbu.


Taguri

Comentează știrea

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei