Repatriat după ce a fost abandonat pe nava "Great Star"

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 23 Martie 2016 318
Abandonat pe nava "Great Star", din portul Al Hudadah, Yemen, navigatorul Ioan Petrariu a revenit în țară după aproape zece luni, fiind repatriat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Petrariu a fost angajat fitter pe nava "Great Star", sub pavilion Panama, fiind recrutat în luna iunie 2015, prin intermediul companiei de crewing Status Maritime Services SRL. Nava a ajuns în Yemen, în septembrie, unde a fost abandonată. La bord situația era critică, condițiile de muncă și viață fiind departe de prevederile Convenției internaționale MLC 2006. Nava nu mai avea energie electrică, alimentele erau alterate, nu erau asigurate condițiile minime de igienă și sanitare, iar din cauza conflictelor militare armate, viața echipajului era în pericol. 

Întrucât Status Maritime Services i-a comunicat că nu poate face nimic pentru repatrierea lui, marinarul și familia sa au apelat la sprijinul Sindicatul Liber al Navigatorilor. Acesta s-a adresat Ministerului Afacerilor Externe, Direcția Relații Consulare, solicitându-i să intervină pentru repatrierea lui Ioan Petrariu. Demersurile ministerului au fost încununate de succes, astfel că, pe 21 martie 2016, la ora 16, marinarul a ajuns în țară. 

Cu acest prilej, SLN a transmis un mesaj de mulțumire Direcției Relații Consulare pentru "gestionarea exemplară a acestui caz și operativitate". În încheierea scrisorii semnată de Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, se spune: "Suntem convinși că putem toți învăța din acest caz, astfel încât să nu se mai întâmple ca navigatorii români să fie trimiși în zone periculoase, cu bună știință sau contractele de muncă ale navigatorilor să nu fie conforme cu legislația inter-națională și convențiile în vigoare ratificate de România."

Trebuie precizat că marinarul nu este membru SLN și nici al ITF. La plecarea din țară nu a solicitat informații sindicatului despre navă, iar la momentul terminării contractului nu a raportat niciunei autorități din România că vrea să fie repatriat.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei