S-a redus rezerva de lichiditate în valută a statului? Ce spune Ministerul Finanțelor Publice?

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 25 Iulie 2012 183
În această chestiune, Ministerul Finanțelor Publice aduce următoarele clarificări:
Statul român și-a asumat față de organismele internaționale (FMI, UE și BM) constituirea unei rezerve financiare în valută (buffer) până la valoarea echivalentă necesarului de finanțare a deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice pentru circa 4 luni.
Asumarea acestei constituiri s-a făcut în baza consultărilor comune cu aceste organisme materializate în scrisorile suplimentare de intenție și ale memorandumurilor de înțelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative în conformitate cu legislația în vigoare.
Scopul declarat al elaborării acestor documente este îmbunătățirea managementului datoriei publice și evitarea presiunilor sezoniere în ceea ce privește asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale.
Rezerva financiară (buffer-ul) în valută la sfârșitul lunii aprilie 2012 a fost următoarea: 3,1 miliarde Euro și 2,3 miliarde USD, rezultând un echivalent în euro (calculat la paritatea euro - dolar de 1,32) de 4,9 miliarde euro.
Din această rezervă, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un împrumut extern emis în euro în 2002, a cărui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adăugat dobânda aferentă în valoare de 0,06 miliarde euro.
Totodată, în perioada mai - iulie 2012, Ministerul Finanțelor Publice a rambursat în lei titluri ajunse la scadență în valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei în contextul în care emisiunile pe piața internă au totalizat aproximativ 6,6 miliarde lei.
În urma operațiunilor de schimb valutar efectuate din bufferul de valută, cât și alimentărilor în valută ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de circa 3,3 miliarde euro.
Diferența de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizată pentru contracararea tendinței de creștere a randamentelor pe piața primară a titlurilor de stat datorată situației tensionate de pe plan internațional, a celei aferente structurii lichidității din sistemul bancar românesc, precum și a contextului intern. Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de 1 miliard euro de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituțiile financiare internaționale drept componentă a rezervei financiare la dispoziția Ministerului Finanțelor Publice. Prin urmare, resursele disponibile se află la același nivel pe care-l înregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar dacă structura acestora este diferită față de acel moment.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei