Sabotați de turismul la negru, antreprenorii se revoltă. "Suntem victimele unei concurențe neloiale"

de Andreea ANDRONACHE Joi, 12 Septembrie 2024 3135
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România a organizat, săptămâna aceasta, o întâlnire, reunind președinții celor 29 de patronate HoReCa membre ale federației. În cadrul evenimentului au fost dezbătute mai multe provocări cu care se confruntă domeniul ospitalității din România.
Printre invitați s-au numărat Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, Sterică Fudulea, Secretar General al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Daniel Ilușcă președintele patronatului Tulcea-Delta Dunării, și Corina Martin, secretar general FPIOR. Aceștia au discutat despre măsurile esențiale pentru susținerea industriei, dar și despre cele mai mari probleme pe care le întâmpină sezon de sezon pe litoralul românesc.
Participanții au analizat situația actuală a sectorului HoReCa și au vorbit despre soluții concrete pentru un mediu de afaceri stabil, predictibil și concurențial. O problemă cheie o reprezintă combaterea activităților operatorilor neautorizați și necertificați, care adesea afectează competiția corectă pe piață.

„Concurența neloială este o problemă reală, mă gândesc la zonele de cazare de bloc, serviciile de taxi, unde nu sunt instrumente de control și verificare. Aceste instrumente trebuie să fie operaționale. Sunt lucruri care trebuie să intre în atenția autorităților locale. Nu putem aduce mai mulți turiști exact din această cauză”, a declarat Sterică Fudulea, Secretar General al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.
„Vom demara o campanie împotriva a tot ceea ce înseamnă turism negru: gătit, livrat și vândut din bucătăria personală, excursii organizate de persoane neautorizate, cazări. Suntem total hotărâți să demarăm aceste lucruri. Mediul antreprenorial din HoReCa consideră că suntem victimele unei concurențe neloiale pe care instituțiile statului nu au reușit să o restrângă”, a adăugat Corina Martin, secretarul general FPIOR.

Probleme multiple, fără rezolvare

Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, susține că Vama Veche este o stațiune frumoasă, dar care este neglijată de autoritățile locale. Totodată, consideră că 2 Mai și Limanu trebuie și merită să fie mai vizitate. De asemenea, și el condamnă turismul la negru.
„Autoritățile publice locale nu dețin instrumentele prin care pot opri activitățile la negru. Noi nu avem nici o pârghie prin care putem opri agenții economici care practică turismul la negru”, a declarat Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu.
Una dintre problemele aduse în discuție a fost cea a RO-Alert-ului. Specialiștii în turism susțin că aceste alerte emise la fiecare furtună sperie turiștii și îi alungă.

„Anul acesta a fost unul dintre cele mai proaste sezoane turistice din Delta Dunării. Am fost foarte afectați și suntem afectați în continuare de mesajele RO-Alert care sunt trimise pentru zonele din Portul Ruse și Portul Ismail. Noi suntem încă în plin sezon turistic. Cei care gestionează acest RO-Alert ar trebui să o facă cu simț de răspundere”, a declarat Daniel Ilușcă, președintele patronatului Tulcea-Delta Dunării.
Turiștii care aleg să își petreacă vacanța pe litoralul românesc sunt sfătuiți să fie extrem de precauți atunci când își rezervă cazarea. În zonă, pot apărea diverse înșelătorii care le pot compromite concediul. De asemenea, este esențial să fie atenți în alegerea restaurantelor, verificând cu atenție calitatea și siguranța acestora. 

Taguri

Comentează știrea

George
12 septembrie

Ex: 1 apt. = 250 Lei/zi , 1 fam ~ 3 pers. Sejur hotel 250Lei/ pers X 3 pers. = 750 Lei/zi (doar cu mic dejun, dacă este inclus) 750 Lei : 250 Lei = 3 zile pt. apartament la particular. Și vreți să vină lumea la hotel !!!

Nealcosu
15 septembrie

George ai dreptate! Dar, tu faci curat sau te doare in cot in ce conditii stati, doamna gateste in concediu ca si acasa sau mancati ce pica.....

Mihai
15 septembrie

Prețul la o porție de cartofi să fie 100(una sută)lei,o salată 100(una sută)lei,o cameră la hotel 600 lei,fără să fie schimbate prosoapele,cearșafurile,iar gunoiul să-l ducă jos clientul,taxa pe stațiune 100 (una sută)lei pe zi,și să vedeți clienți!!!!!

Dumitru
16 septembrie

Adevărul e undeva la mijloc. Dacă vrei să ieși mai ieftin, mergi la apartament în regim hotelier, îți gătești și îți întreții apartamentul pe durata șederii. Dacă vrei să fii domn în concediu, mergi la hotel. Problema pe care au ridicat-o ei, și care e corectă, este că majoritatea apartamentelor în regim hotelier lucrează la negru. Dacă vor fi controlați și amendați atunci când nu declară venituri, garantez că vor crește prețurile, pentru că nu poți încasa 250 lei, să plătești taxe și să-ți și rămână ceva care să merite. Pentru că lucrează la negru, de aceea își permit astfel de prețuri. Dacă ar fi curățată piața de cei care lucrează la negru, concurența își va face treaba și va apropia prețurile celor două tipuri de cazare, în sensul că cele de la apartamente ar crește și cele de la hotel vor scădea, apropiindu-se unul de altul.

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei