Se simplifică procedurile de inactivare - reactivare a firmelor

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 219
Prin Legea nr. 207/2015 au fost prevăzute noi condiții pentru inactivarea contribuabililor, astfel față de actualele condiții de inactivare, potrivit art. 92 alin. (1) au fost prevăzute următoarele noi condiții:
- inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerțului;
- durata de funcționare a societății este expirată;
- societatea nu mai are organe statutare;
- durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.
În urma analizei fluxurilor pentru aplicarea procedurilor de inactivare/îndreptare eroare materială/reactivare a contribuabililor declarați inactivi, în vederea optimizării acestor procese de activitate, a fost necesară schimbarea competenței decizionale privind aprobarea deciziilor de declarare în inactivitate/reactivare/îndreptare eroare materială de la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice către administrațiile județene ale finanțelor publice/administrațiile de sector ale finanțelor publice/administrațiile pentru contribuabili mijlocii.
Măsură are ca efect simplificarea procedurilor de aprobare a declarării în inactivitate/îndreptare eroare materială/reactivare a contribuabililor declarați inactivi, prin reducerea duratei fluxului procedural pentru aceste activități.
Printr-un proiect de ordin al președintelui ANAF se propune:
a) stabilirea competenței șefului de administrație al administrațiilor județene a finanțelor publice/administrațiilor de sector ale finanțelor publice/administrațiilor pentru contribuabili mijlocii, după caz, pentru aprobarea deciziilor de declarare în inactivitate/reactivare/îndreptarea erorii materiale;
b) actualizarea procedurilor privind declarare în inactivitate/îndreptarea erorii materiale/reactivare a contribuabililor declarați inactivi, precum și a formularelor utilizate pentru declararea în inactivitate/îndreptarea erorii materiale/reactivare a contribuabililor declarați inactivi, potrivit noilor prevederi legale stabilite prin Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei