Șeful ANAF declară război grupurilor evazioniste

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 25 Aprilie 2012 482
Șerban Pop, noul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), un tânăr specialist cu o impresionantă carieră profesională, anunță o nouă reformă fiscală.
Veți spune: nu-i nimic nou sub soare! Toți cei ce au ajuns la cârma Ministerului Finanțelor sau a ANAF au anunțat că vor face reformă și au sfârșit prin a o mima. Marii evazioniștii o duc bine-mersi, iar contribuabilii buni platnici sunt omorâți cu tot mai multe taxe și impozite, cu controale și birocrație fiscală.
Se pare că, de această dată, se dorește cu adevărat o reformă. De acum înainte, "prioritatea ANAF este lupta cu grupurile evazioniste puternice, care au capacitatea de a influența decizii la nivelul administrației fiscale", a afirmat președintele instituției.
Șerban Pop provine din interiorul sistemului și știe ce spune, chiar dacă nu vorbește la concret. Se ferește să declare că deciziile Fiscului au fost manipulate până acum de grupuri evazioniste puternice, pentru că ar trebui să probeze cine sunt corupătorii și funcționarii corupți.
Pop este convins că: "Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF și unei aplicări corecte a legii, bazându-se pe posibilitățile financiare și de influență pe care le au."
Pentru a bloca influențele existențe, agenția urmează a fi restructurată. Multe din legăturile oculte vor fi retezate.
Combaterea evaziunii fiscale va suferi o schimbare de strategie. Se va renunța la efectuarea controalelor care stabilesc prejudicii cu șanse reduse de recuperare, care nu fac decât să amplifice volumul arieratelor fiscale și pentru care se consumă resurse în mod inutil. Calea de acțiune directă împotriva marii evaziuni va fi urmărirea circuitului banilor.
În continuare, ANAF va ține sub supraveghere domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune: comerțul cu produse supuse accizării (tutun, alcool, carburanți) și comerțul cu legume si fructe.
Pe viitor se va pune accent pe activitatea de tip preventiv, pentru ca agenții economici să aibă un partener de lucru în ANAF. Prin dezvoltarea sistemelor informatice, o mare parte din funcționari vor fi eliberați din activitățile de rutină, de birou și vor fi trimiși pe teren, în activitățile operaționale. 
Taguri

Comentează știrea

un cetatean
25 aprilie 2012
Biserica - cea mai mare evaziune fiscala LEGALA

Cea mai mare evaziune fiscala LEGALA o gasim in sanul Bisericii - institutie a statului care nu plateste absolut nici un impozit acestuia desi, in tara, sunt o gramada de hoteluri si alte locuri pe care Biserica le inchiriaza turistilor, se vand tot felul de iconite, cruciulite, etc. , se percep o gramada de bani pentru tot felul de slujbe religioase ( nunti, botezuri, inmormantari etc.), se fac tot felul de excursii la lacasele de cult din tara si din strainatate ! Din moment ce legea romana spune clar ca orice venit se impoziteaza, Biserica de ce nu plateste taxe si impozite la stat ?

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei