Și berea se scumpește…

de Anca CHICU Miercuri, 23 Ianuarie 2013 215
Creșterea cu 10% a accizei la bere, care face parte din propunerile de modificare a Codului Fiscal, va duce la scumpiri și, implicit, la scăderea consumului și la reducerea veniturilor colectate la bugetul de stat, spun reprezentanții Asociației Berarii României.

"Creșterea accizei la bere, fie doar și cu 10%, este o măsură care nu își va atinge scopul. Impactul său va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scăzând ca urmare a contracției pieței cauzată chiar de această creștere de acciză. Mai mult, privind lucrurile în ansamblu, afectele negative vor fi fără îndoială resimțite și de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociația Berarii României. Potrivit acestuia, taxele colectate pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din prețul unei beri, iar orice taxare suplimentară înseamnă o creștere a acestui nivel și, ca și în cazul altor produse acciza-bile, va face berea mai puțin accesibilă.
"Măsura de creștere a accizei afectează în mod direct consumatorul, întrucât pe fondul contextului economic dificil, piața berii nu poate susține această modificare a accizei cu 10%. Producători sau autorități fiscale, trebuie să ne gândim întotdeauna la ce își pot permite oamenii, pentru că taxarea este o decizie care îi afectează direct", a mai spus Constantin Bratu. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei