Transportatorii de agrement suferă în tăcere. "Cresc taxele şi preţurile carburanţilor, ne pândeşte falimentul!"

de Sorin MIHALACHE Joi, 25 Ianuarie 2024 1912
De două săptămâni, toată România este cu ochii pe transportatori şi pe fermieri, primii care protestează în mod vehement faţă de măsurile fiscale adoptate de guvern. Revendicările camionagiilor sunt binecunoscute, dar puţină lume ştie că mai există o categorie de transportatori afectată, care suferă în tăcere: cei de agrement!
Fie că mergeţi în vacanţă la munte, fie că doar deschideţi Facebook-ul, este aproape imposibil să nu remarcaţi ofertele firmelor din domeniul transportului de persoane în scop turistic sau de agrement. La Buşteni, de exemplu, vi se propune o excursie off-road la Peştera Ialomiţei, Lacul Bolboci sau Grota Urşilor, iar pe litoral, sunt o serie de agenţii care organizează o evadare scurtă din cotidian, o ieşire de o zi în Delta Dunării, un tur de mănăstiri sau o vizită la castelul Reginei Maria de la Balcic (Bulgaria).
Ei bine, toate aceste firme, care să nu vă imaginaţi că rulează bugete de milioane de lei, au primit o lovitură „la bărbie”, după ce, de la 1 ianuarie 2024, cota de TVA s-a majorat semnificativ, de la 5% la 19%. Deşi a trecut mai puţin de o lună de zile de la implementarea măsurii, efectele au început deja să fie vizibile. Primul: mărirea preţurilor, deloc pe placul turiştilor!
„De două săptămâni, televiziunile vuiesc, fac transmisiuni în direct din mijlocul transportatorilor. Ei sunt importanţi, cară mărfurile pentru marile supermarketuri. Pe noi, cei mici, nu ne întreabă nimeni nimic. Dar să ştiţi că avem şi noi probleme, nemulţumiri, suntem afectaţi de noile măsuri fiscale. În cazul nostru, avem de-a face cu o creştere de 14% la TVA. Este un procent semnificativ, poate nici nu avem atât marja de profit. În plus, au crescut cheltuielile cu carburanţii, cu mentenanţa mijloacelor de transport, cu asigurările. Trebuie să ne gândim foarte bine ce vom face de acum înainte, să refacem toate socotelile, să compensăm pierderile prin creşterea tarifului pentru serviciile prestate. Orice pas greşit ne poate duce spre faliment”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sandu C., administratorul unei firme care organizează transport de agrement montan.
Concret, dacă până de Revelion preţul de persoană pentru o incursiune în Cheile Tătarului era în jur de 100 de lei, în funcţie de cât de numeros era grupul, de la 1 ianuarie, preţul a urcat la 130 de lei şi chiar 150 de lei în anumite cazuri.
Tot în jurul valorii de 150 de lei (30 euro) este cotată şi o excursie de o zi în Bulgaria, la Balcic, Varna sau Veliko Târnovo, creşterea de preţ fiind şi aici de aproximativ 5 euro.
XXX
Reamintim că, începând din data de 13 ianuarie 2019, pentru serviciile de transport de persoane în scop turistic sau de agrement, se aplica o cotă de TVA de 5%. Decizia venea în completarea măsurii de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% la cazarea în sectorul hotelier şi serviciile de restaurant şi catering, luată în noiembrie 2018. Aşadar, „minunea” a ţinut mai mult de trei zile, dar mai puţin de cinci ani… 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei