Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, retehnologizată cu sprijin canadian

de Sorin MIHALACHE Duminică, 16 Iunie 2024 219
SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Canadian Nuclear Partners SA (CNPSA) au semnat un acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization pentru pregătirea şi implementarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.
Acest acord-cadru are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro şi reprezintă un pas esenţial în finalizarea retehnologizării Unităţii 1, în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite.
În cadrul acordului, canadienii vor furniza servicii de management de proiect, asistenţă tehnică, servicii de consultanţă, formare profesională specifică retehnologizării centralei CANDU şi organizarea şi coordonarea punerii în funcţiune a Unităţii 1, până la revenirea acesteia la exploatarea comercială, se arată într-un comunicat de presă transmis de Nulcearelectrica SA.
Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN şi Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizării.
Miniştrii Ontario, Todd Smith şi Stephen Lecce, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, au fost prezenţi la ceremonia de semnare a acordului de la Bucureşti.
„Lumea priveşte cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalaţiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp şi în limitele bugetului. „Suntem pregătiţi să ne sprijinim aliaţii, valorificând toată această experienţă şi expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unităţii 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă şi curată pentru generaţiile viitoare şi să asigure în continuare securitatea energetică”, a declarat ministrul Ontario, Todd Smith.
„Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu CNPSA pentru a avansa retehnologizarea Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Managementul de proiect extrem de profesionist şi robust, cu experienţă combinată canadiană şi română, va permite României să beneficieze de energie curată, sigură şi fiabilă pentru încă 30 de ani după 2029.
România şi Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară şi continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea și dezvoltarea economică”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei