Zahărul românesc ne amărăște buzunarul

de Anca CHICU Vineri, 05 Iulie 2013 96
Prețul mediu de retail al unui kilogram de zahăr este de 1,6 dolari în România, fiind de peste patru de ori mai mare decât cel la care este tranzacționat pe bursă, respectiv de 35,9 cenți pe kilogram, la sfârșitul lunii iunie, se arată într-o analiză a XTB România. 
"Prețului de retail al zahărului a crescut în continuu începând cu anul 2006, deși pe bursă cotațiile zahărului au scăzut constant în ultimii doi ani. Spre exemplu, la începutul lunii iunie a acestui an zahărul se tranzacționa pe bursă la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, de 28,6 cenți pe kilogram, cu aproximativ 40% mai puțin față de 2011. În toată această perioadă, contrar evoluției de pe piața bursieră, prețul de retail a crescut cu aproximativ 25%", se spune în analiza XTB România. 
Potrivit analizei, același trend de creștere a prețurilor de retail poate fi observat și în alte state europene, dar nu de aceeași amplitudine ca în România. În Polonia, de exemplu, prețul mediu de retail al unui kilogram de zahăr este de 1,2 dolari, în Cehia este de 0,9 dolari, iar în Bulgaria de 1,4 dolari. 
Analiștii XTB România arată că prețul din magazine este ridicat în România și din cauza nivelului TVA. "Spre deosebire de țara noastră, în majoritatea țărilor membre ale UE se aplică o cotă redusă de TVA la alimentele de bază, cuprinsă între 5% și 20%. Totuși, chiar și excluzând contribuția TVA-ului, prețul în România rămâne cel mai ridicat din regiune (1,3 dolari în România, comparativ cu 1,1 în Polonia, 0,8 în Cehia, 1,2 în Bulgaria). Chiar și în Ungaria, singura țară europeană care practică un nivel al TVA-ului mai ridicat decât în România, aplicabil inclusiv în cazul alimentelor de bază, zahărul se vinde mai ieftin, respectiv cu 1,4 dolari pe kilogram", precizează analiștii XTB România.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei