Acuzații de discriminare la primirea în școlile de poliție! "Este cea mai josnică admitere din toate!"

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 04 Mai 2023 1752
Mii de tineri respinși în toamnă la admiterea la școlile de poliție se află în imposibilitatea de a-și încerca din nou norocul, în această primăvară. S-a ajuns în această situație, atrag atenția sindicaliștii din Poliție, întrucât nu s-au scurs șase luni între evaluarea psihologică din sesiunea trecută și cea din sesiunea actuală, așa cum cer normele.
În perioada aprilie– iunie, Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și Școala de agenți de poliție „Septimiu Mureșan” Cluj Napoca organizează concurs de admitere pentru o nouă promoție de elevi. Cei interesați trebuie să depună dosarele de recrutare până pe 5 mai; persoanele care au reședința sau domiciliul în județul Constanța își pot depune dosarul la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, din municipiul Constanța, bulevardul Mamaia nr.106.
„Cererea tip de înscriere se completează de către candidați în mod lizibil, se semnează și se transmite, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail [email protected] până la data de 5 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. De asemenea, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pot fi consultate pe site-ul instituției, respectiv https://ct.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere/anunt-privind-admiterea-in-institutiile-de-invatamant-postliceal-ale-politiei-romane-sesiunea-aprilie-iunie-2023. Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. Dosarele de recrutare se vor depune în volum complet până la data de 15 mai (inclusiv), în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-16.00”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.
Evaluarea psihologică se va realiza de către ofițerii specialişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, până la data de 15 mai, iar candidații recrutați vor susține proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, București, în perioada 19 – 24 mai. Ulterior, proba de evaluare a cunoștințelor se va susține în data de 27 mai, la unităţile de învăţământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanțelor fizice. În final, examinarea medicală se va realiza în perioada 31 mai - 29 iunie. Rezultatele finale ale admiterii vor fi aduse la cunoștință candidaților prin afișare pe site-ul oficial al unităților de învățământ, până la data de 30 iunie.
Aproximativ 4.000 de candidați nu pot susține din nou testarea
Este nevoie de polițiști, de tineri interesați să îmbrace această uniformă și să vegheze la respectarea legii! Deficitul de personal din cadrul MAI a atins cote alarmante, iar sindicaliștii atrag atenția asupra acestui aspect cu fiecare ocazie. În aceste condiții, faptul că mii de tineri care au fost declarați inapți la testarea psihologică din sesiunea de admitere trecută nu se pot înscrie din nou, întrucât nu au trecut șase luni de la evaluarea anterioară, este aspru criticat de sindicaliști.
„Constatăm în aceste zile, urmare a sutelor de sesizări pe care le-am primit din partea candidaților la sesiunea aprilie-iunie 2023 pentru admiterea în școlile de poliție, că specialiștii în resurse umane din MAI, în mod inconștient ori chiar din nepăsare, contribuie la posibilitatea de discriminare a celor ce au susținut proba de evaluare psihologică la sesiunea de admitere octombrie-decembrie 2022, o bună parte dintre aceștia aflându-se în imposibilitatea de a mai susține evaluarea în acest an. Practic este vorba despre aproximativ 4.000 de candidați care au fost programați să susțină evaluarea psihologică la sesiunea anterioară de admitere până la data de 11 noiembrie 2022 și au fost declarați inapți, o mare parte dintre aceștia, care și-au depus sau își vor depune dosarele de recrutare în perioada 20 aprilie - 5 mai 2023, nemaiputând să susțină evaluarea psihologică pentru sesiunea de admitere organizată în perioada aprilie-iunie 2023, din cauza modului precar de organizare a sesiunii de concurs din acest an”, a arătat liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica. Astfel, probele de evaluare psihologică vor fi susținute în perioada 5 – 15 mai, dar nu au trecut șase luni de la evaluarea anterioară, așa cum impun normele.
Se diminuează baza de selecție a cetățenilor care doresc să devină polițiști
„Cea mai josnică admitere din toate, prin prisma examenului psihologic. Sunt oameni care au fost declarați inapți, poate din neatenție sau alte motive, și acum nu pot să își încerce șansa din nou! Dacă s-ar fi așteptat cu noua evaluare măcar cinci zile, ca să expire avizul de la evaluarea anterioară, puteau să participe și cei care au fost declarați inapți în sesiunea trecută”, a semnalat un tânăr care dorește să devină polițist.
„Prin această strategie deficitară, specialiștii din MAI nu fac altceva decât să contribuie cu succes la diminuarea bazei de selecție a cetățenilor ce doresc să devină polițiști, motiv pentru care am solicitat reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne ca, în ceea ce privește creșterea bazei de selecție în cadrul procedurii de recrutare a candidaților, să efectueze o analiză în vederea dispunerii unor măsuri de natură organizatorică astfel încât candidații declarați inapți la sesiunea octombrie-decembrie 2022 să fie programați pentru susținerea evaluării psihologice astfel încât prevederile art. 11 din OMAI nr. 23/2015 să nu producă efecte discriminatorii față de aceștia, mai ales că o astfel de măsură poate contribui la realizarea unui proces de recrutare eficient în contextul în care interesul față de profesia de polițist este în continuă scădere la acest moment”, a precizat liderul sindical. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei