Ce sancțiuni au primit foștii directori ai Gărzii de Coastă

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 19 Decembrie 2012 1369
Se împlinește un an de la înființarea Gărzii de Coastă. A fost un an zbuciumat pentru angajații acestei instituții, cu multe nemulțumiri trimise în jalbe către București, verificări ample de la centru, care au culminat, în iulie 2012, cu solicitări de eliberare din funcție din partea fostului director, comisarul șef Dumitru Radu, și fostului director adjunct, comisarul șef Marin Dincă. 
Reprezentanții Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului de Administrație și Interne, au declarat, în exclusivitate pentru "Cuget Liber", care au fost rezultatele controlului de amploare efectuat la Garda de Coastă Constanța, ce li s-a imputat foștilor șefi și, cel mai important, ce sancțiuni au primit.
De ce abateri disciplinare se fac vinovați
Astfel, potrivit adresei semnate de comisarul șef Aurel Ion, "în urma activității de control, au fost constatate o serie de deficiențe în activitatea managerială derulată de conducerea Gărzii de Coastă, precum și în derularea activităților specifice de supraveghere și control a zonei de competență, respectiv acțiunilor de prevenire și combatere a infracționalității transfrontaliere. Totodată, au fost identificate nereguli cu privire la utilizarea autoturismelor de serviciu".
În urma depistării acestor nereguli, Corpul de Control al ministrului Administrației și Internelor a efectuat cercetarea disciplinară a fostului director al Gărzii de Coastă, comisarul șef Dumitru Radu, dar și a fostului adjunct, comisarul șef Marin Dincă.
În ambele cazuri, au fost depistate abateri disciplinare, ne-au declarat reprezentanții ministerului. Este vorba despre "abaterile disciplinare prevăzute de art. 27, lit a), lit.b) si lit.d) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, respectiv art. 12, alin. 1, lit. a), lit. b) si lit. d) din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din M.A.I., cu modificările și completările ulterioare".
Concret, este vorba despre "comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției", "neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege" și "depășirea atribuțiilor de serviciu ori lipsă de solicitudine în relațiile cu cetățenii" (OMAI nr. 400/2004, privind regimul disciplinar al personalului din MAI).
Fostul adjunct, mutat în capătul celălalt al țării
Facem precizarea că aceste abateri disciplinare au fost constatate în cazul ambilor polițiști. Și, de asemenea, în cazul ambilor polițiști, s-a luat decizia aplicării aceleiași sancțiuni: "mustrare scrisă, pentru încălcarea normelor deontologice specifice și/sau a celor referitoare la îndeplinirea atribuțiilor profesionale".
Totodată, după ce și-au dat demisiile, ambii ofițeri de poliție au fost mutați pe funcții corespunzătoare cu gradul și pregătirea lor profesională. În prezent, comisarul șef Dumitru Radu a încetat raporturile de muncă cu Garda de Coastă, transferându-se la Poliția Constanța. Colegul lui, comisarul șef Marin Dincă, "a fost mutat, la cererea acestuia, pe o funcție de execuție, în conformitate cu prevederile legale, corespunzătoare gradului și pregătirii sale profesionale, în cadrul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației", au mai comunicat reprezentanții MAI.
Trași la răspundere financiar
Mai mult, ambii polițiști au fost trași la răspundere financiar.
"În urma cercetării administrative finalizate la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, s-au emis decizii de imputare financiară față de cei doi ofițeri, privind folosirea necorespunzătoare a autovehiculelor din dotarea Gărzii de Coastă", au mai susținut responsabilii de la nivelul ministerului.
În prezent, în fruntea Gărzii de Coastă este împuternicit, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției, comisarul șef Cristian Rogojeanu, fostul șef al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Tulcea.
Taguri

Comentează știrea

ABACC
19 decembrie 2012
D-AIA?

Cum asa? Chiar nu va ascundeti dupa degete, pt ca a fost un aranjament al controlului sa se faca loc actualului! De-aia se lauda Garda cu activitatea celor doi pe care i-ati terfelit si batjocorit? Care sunt datele bilantului din PFR? Nu cu activitatea loc -cu munca lor va laudati? Ce se mai aude detunci despre Garda? Mai munceste cineva? Se munceste doar cum se vaneaza unul pe altul cum isi intind capcane si cam atat.Si-o trag intre ei. Atat pot. Dumnezeu sa le ajute!

ARE DREPTATE cel de la poz.1
19 decembrie 2012
corect

Am pierdut tot la reorganizarea pfr din 2011 pt ca atunci cand "s-a reorganizat" nu s-a intamplat nimic legal, toate matrapaslacurile si smenurile au stat in pixul liderului de sindicat,seful ru, si trusan.daca cineva ar cauta in filmarile interviurilor si dosarele de examen ar avea ce gasi dar nu se doreste pentru ca am inteles ca banii dati pt posturile celor ramasi au plecat jumatate undeva in alta parte , la 225 km distanta de Constanta. Si-au batut joc de oameni cei care acum sunt la "carma vasului": trusan, cicu,sima, popescu,vasilica,balan,rosu,rogojinaTL. Suntem multi someri datorita spagilor si incapabilitatii unora care sunt si acum tot acolo.Sper ca intr-o zi va iesi adevarul la iveala si va iesi si pt noi cei de afara soarele

DNA
20 decembrie 2012
Stiti voi bine

S-o credeti voi ca astea sunt sanctiuni .... praf in ochi . Amandoi nu aveau calitatile necesare pt functiile detinute . pilele au stat la baza numirii lor . Agramatismul si rautatea i-a caracterizat . Cand se vede prostul in functie .... se face si al dracu . Si .... acum ? Au trecut la IPJ ? Pai ce .... IPJ e tomberonul de gunoi al MAI ? Sa se gandeasca bine amndoi ... la tot ce au facut . Ar trebui pusi sa numere zilnic masinile IPJ si sa calculeze consumul de curent la frigidere , pt. ca sunt specialisti . Stiu ei de ce . E la Corpul de control acum ala de care v-ati batut joc . Roata ........ tac , tac , tac

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei