Cea mai mare campanie de angajare de SGP-iști în Armată, pentru a contracara demisiile pe bandă rulantă

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 26 Septembrie 2023 20854
Ministerul Apărării Naționale desfășoară, anul acesta, cea mai mare campanie de recrutare de soldați și gradați profesioniști din ultimii zece ani. Ba chiar, spre deosebire de campaniile anterioare, de data aceasta procesul de recrutare și selecție se desfășoară direct la nivelul unităților. Este nevoie, căci în ultimii trei ani mulți SGP-iști
și-au dat demisia, iar tinerii nu au fost interesați să le ia locul.

Ministerul Apărării Naționale desfășoară, anul acesta, o amplă campanie pentru recrutarea și selecția soldaților și gradaților profesioniști. Spre deosebire de campaniile anterioare, de data aceasta procesul de recrutare și selecție se desfășoară direct de către unitățile militare. Se speră că astfel, demersul va avea mai mult succes decât în anii anteriori. Este nevoie, căci numărul celor care au ales să plece din armată este considerabil, potrivit cifrelor făcute publice de M.Ap.N., în cursul zilei de luni, 25 septembrie.

„Începută în luna mai prin centrele militare zonale, județene și de sector, campania de recrutare și selecție pentru încadrarea posturilor vacante de soldați/gradați profesioniști pentru anul 2023 a fost extinsă, începând cu 1 septembrie, prin etapa de promovare, recrutare și selecție derulată direct de către unitățile militare. Activitățile de recrutare și selecție în acest format se desfășoară până la finalul lunii septembrie. Extinderea campaniei are la bază programul-pilot efectuat pe acest subiect la Brigada 282 Blindată, în 2022, prin care s-a constatat că mesajele de angajare transmise de unitățile militare la nivel local au o probabilitate mai mare de a fi recepționate de comunitățile locale decât cele transmise prin canale centrale de comunicare”, au transmis reprezentanții ministerului.

Potrivit armatei, în ultimii ani, numărul încadrării de SGP-iști a fost în scădere. „În perioada 2021-2023, evoluția încadrării cu SGP prezintă o curbă descendentă, diminuarea nivelului de încadrare fiind de aprox. 13%. Pentru a ridica numărul de intrări a SGP în structura de forțe, în acest an, Statul Major al Apărării derulează două serii de instruire și una dintre cele mai ample campanii de angajare (prin care s-au scos la concurs, în total, 4.159 de posturi pentru anul 2023)”, se mai arată în comunicarea ministerului.

Cele mai recente cifre privind ieșirile din Armată, făcute publice de minister
Drept pentru care, anul acesta se desfășoară cea mai mare campanie de angajare din ultimii zece ani. Cifrele publicate de M.Ap.N. arată că este nevoie de sânge proaspăt în Armată, mai ales că mulți au ales să plece prin demisie.

„În perioada ianuarie-august 2023, numărul total de intrări în sistem a depășit numărul ieșirilor, după cum urmează: au fost încadrate aproximativ 3.800 de funcții (dintre care aproximativ 700 ofițeri, 400 maiștri militari, 1.100 subofițeri, 1.000 SGP și 600 personal civil contractual). Toți militarii au fost numiți în funcții aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unitățile care își consolidează capacitatea de luptă. Au ieșit din sistem aproximativ 3.600 de persoane (dintre care 400 ofițeri, 250 maiștri militari, 800 subofițeri, 1.650 SGP și 500 personal civil contractual).

Între cauzele ieșirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei - personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflați în partea inferioară și medie a carierei)”, au precizat reprezentanții ministerului.

După cum spuneam, principalul motiv al plecării din Armată a fost demisia, în special în rândul SGP-iștilor. „Ieșirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) și altele. Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofițeri și maiștri militari/subofițeri, ieșirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) și demisie (17%), alte ieșiri, în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%)”, au mai transmis cei din minister. 

Taguri

Comentează știrea

Cristian
27 septembrie 2023
Armata a fost visul meu

Dacă birocrația de angajare ar fi ceva mai simplificată ar fi perfect...un exemplu eu am doar 10 clase terminate și se cere sa ai liceul termi at cu diploma de bacalaureat și asta este un penitenta în a ma angaja în armata ori de câte ori m-am prezentat la comisariatul județean din localitatea mea...de mic copil mi-a plăcut armata chiar am încercat sa fiu copil de trupa dar nu am avut acest noroc sau poate n-am dat peste cine trebuia ca să ajung...mi-am dorit sa fac armata îmi doresc și acum dar cu una din cerințe nu voi reuși...dar as fi foarte curios în caz de război ceea ce nu doresc sa se întâmple ce vor face atunci când va da mobilizarea generala?se va ajunge ca în 1989 când l-i se dădea câte o arma în mana la fiecare cetățean celor câte nu au 12 clase cu bacul luat?

Cristian
27 septembrie 2023
Armata a fost visul meu

Dacă birocrația de angajare ar fi ceva mai simplificată ar fi perfect...un exemplu eu am doar 10 clase terminate și se cere sa ai liceul terminat cu diploma de bacalaureat și asta este un pediment în a ma angaja în armata ori de câte ori m-am prezentat la comisariatul județean din localitatea mea...de mic copil mi-a plăcut armata chiar am încercat sa fiu copil de trupa dar nu am avut acest noroc sau poate n-am dat peste cine trebuia ca să ajung...mi-am dorit sa fac armata îmi doresc și acum dar cu una din cerințe nu voi reuși...dar as fi foarte curios în caz de război ceea ce nu doresc sa se întâmple ce vor face atunci când va da mobilizarea generala?se va ajunge ca în 1989 când l-i se dădea câte o arma în mana la fiecare cetățean celor câre nu au 12 clase cu bacul luat?

Robert
28 septembrie 2023
Cerinte

Salutare, nu este obligatoriu sa ai 12 clase, poți intra și cu 10 clase acum Poți să te interesezi????

Răspuns la: Armata a fost visul meu
Adăugat de : Cristian, 27 septembrie 2023
Dacă birocrația de angajare ar fi ceva mai simplificată ar fi perfect...un exemplu eu am doar 10 clase terminate și se cere sa ai liceul terminat...
Rezervistul
29 septembrie 2023
Angajări în MApN

Pt cei care au întocmit articolul care este incomplet..... vă spune unul care a lucrat in sistem 26 ani și are o pensie nesimțită de 3300 lei net conform celor din presă și tv Așadar 1) Odată intrat în sistem nu poți pleca când vrei chiar dacă nu-ți place șeful sau colegii 2) orele suplimentare în armată sunt nenormate adică neplătite...3) Lucru în ture cam toată cariera chiar și 25 ani...4) Sărbători legale weekend CO, părăsiri de garnizoană dacă ți se aprobă... uneori nu se aprobă în perioada solicitată din considerente de serviciu 5) alarme în miez de noapte oricând cu prezentare la unitate în barem de timp... 6) ordinul se execută mai întâi...nu se discută iar după cel execuți observi că nu te mai ascultă nimeni...7) dacă primești ordin de dislocare...de mutare a ta sau a unității în alt loc oraș,sat, comuna uitată de lume tb să-ți faci boarfele și să te muți cu tot cu soția,copii, cățel,purcel,mobila etc nemaivorbind dacă soția are servici,copii școală de urmat etc... 8) De Crăciun, Paste Anul nou există posibilitatea să le faci la serviciu departe de fam,rude etc...timp de ani de zile 9) Dacă ai vreo aplicație,trageri cu armam vei pleca câteva săptămâni bune...vei dormi la cort...vei mânca conserve... După o viață de privațiuni și constrângeri vei constata că guvernul se va gândi de două ori dacă să-ți dea sau o pensie cuprinsă în medie între 2000-2500-max 4000 lei dacă ai rezistat în sistem cel puțin 25-30 ani și nu ai căpătat între timp vreun diabet sau alte boli grave care te au trimis la Sf Petru mai repede... Mulți o consideră nesimțită in special din presă și tv Te las pe tine să apreciezi asta după ce citești ce am scris...In final să vedem câți rezistă din ăștia 4000 oameni pe care vrea să-i păcălească MApN ul Tare mie teama că în două luni mulți vor da bir cu fugiții..

Rezervistul
29 septembrie 2023
Armata pe cai de lemn

Am un prieten medic ce a făcut parte din comisiile de examinare medicală.... dezastru pe toată linia...Se prezintă la exam de adm la sc militare de of subof tineri de 18-22 ani cu greutate de 100-120 kg, tatuaje pe tot corpul inclusiv pe părțile vizibile... piercinguri in nas urechi, sprâncene,belciuge mari, unii chiar parfumați bine cu alcool... Să nu mai spunem că au condus auto personal până la examen chiar aducând și pe alți tineri în mașină cu el... Medicul a întrebat pe unul cu peste 110 kg greutate cum va putea face față probei eliminatorii de rezistență 2 km îi răspunde așa Lăsați că fac cumva o tură apoi mă pitesc după un copac și la final după ce fraierii obosesc sprintez pe ultima 100 m.... Alții sunt eliminați după verificări ale cazierului judiciar când se află că cel putin 5 % au săvârșit condamnări pt tâlhărie, spargeri de locuințe, hoții de tot felul etc Se constată că și nivelul de preg teoretică a scăzut....Se prezintă unii cu Bacul luat cu note minime 6,02-6,6....Asta nu spune MApN ul in comunicate....Pt nenea ăla care își dorește nespus de mult să ajungă în armată... Cum este?? Hmmm???

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei