Cifre îngrijorătoare. Zeci de vieți curmate pe șoselele din județ, în accidente înfiorătoare

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 14 Septembrie 2022 1333
Tragediile care au loc pe șosele ne cutremură de fiecare dată. Își pierd viața copii, părinți sau chiar familii întregi, în accidente înfiorătoare. Iar statistica este alarmantă: de la începutul anului și până în prezent, 53 de oameni au murit și alți 35 au fost grav răniți în fiarele contorsionate ale mașinilor, în județul Constanța. Mai mulți decât anul trecut! „Facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fi cu toții în siguranță”, este mesajul transmis de Poliție.
Acțiunile polițiștilor de la Rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. La nivel național, statistica arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dar dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată. De aceea, Poliția face un apel către participanții la trafic să respecte legea. „Doar așa putem fi cu toții în siguranță”, atrag atenția polițiștii.
În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivelul județului Constanța, au fost înregistrate 78 de accidente grave, soldate cu decesul a 52 de persoane și rănirea gravă a altor 35. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu șase mai multe accidente (+8,33%), cu două mai multe persoane decedate (+4%) și cu 12 mai multe persoane rănite grav (34,28%).
Traversarea neregulamentară și viteza, principalele cauze ale accidentelor
Cât privește cauzele care au dus la producerea accidentelor grave, pe primul loc se află traversarea neregulamentară a pietonilor (17,94%), din care motiv au avut loc 14 accidente grave, soldate cu decesul a șase persoane și rănirea gravă a altor opt. Următoarea cauză este viteza neadaptată la condițiile de drum (15,38%), fiind înregistrate 12 accidente grave, soldate cu decesul a 12 persoane și rănirea gravă a altor 11.
„De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și alte preocupări de natură a distrage atenția (11,53%), rezultând nouă accidente, soldate cu decesul a șapte persoane și rănirea gravă a altor cinci, neacordare prioritate vehicule (7,69%), fiind înregistrate șase accidente, soldate cu decesul a trei persoane și rănirea gravă a altor patru, și conducere fără permis (6,41%), fiind înregistrate cinci accidente, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor cinci. Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 58,97% din totalul accidentelor rutiere grave. Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 55,76% din totalul deceselor, traversarea neregulamentară pietoni 11,53%, viteza neadaptată la condițiile de drum 23,07%, alte preocupări de natură a distrage atenția 13,46%, neacordarea prioritate vehicule 5,76%, conducerea fără permis 1,92%”, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Aproape 2.300 de șoferi lăsați fără permisele auto
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, de la începutul anului și până în prezent, polițiștii au desfășurat 188 acțiuni, dintre care 17 privind indisciplina pietonilor, 48 pentru respectarea regimului legal de viteză, cinci privind indisciplina bicicliștilor, nouă pentru acordarea priorității de trecere vehiculelor, 12 pentru acordarea priorității de trecere pietonilor, 27 pentru alcool/droguri, 18 pentru transport mărfuri/persoane, șapte pentru depășire și alte acțiuni. În urma acestora, au fost aplicate 10.421 sancțiuni, dintre care 548 pentru indisciplina pietonilor, 3.736 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 61 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 188 pentru indisciplina bicicliștilor, 99 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor. De asemenea, au fost reținute 2.297 de permise de conducere, dintre care 787 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (705 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 82 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 97 pentru consumul de alcool (contravenție), 61 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 99 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor. La nivelul județului Constanța, polițiștii au retras 711 certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 400 pentru deficiențe tehnice, iar restul de 311 pentru alte situații, fiind retrase, totodată, și 52 de plăcuțe de înmatriculare.
Totodată, au fost constatate 437 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 151 - conducere fără permis (art. 335), 242 - conducere sub influența unor substanțe psihoactive și alcool (art. 336) și 44 - alte infracțiuni la regimul rutier.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei