Constănțeni umiliți de polițiști. Cu ce se ocupă oamenii legii din Constanța

de Cuget Liber Miercuri, 13 August 2014 1090
O familie din Constanța susține că a sunatla 112, pentru a reclamacă doi indivizi încercau să le intre în casă, în toiul nopții, dar în loc să fie ajutată, s-a lovit de atitudinea batjocoritoare a polițiștilor de la Secția 2. O anchetă a fost demarată la nivelul Poliției Constanța.
O familie din Constanța a tras o sperietură îngrozitoare, în noaptea de luni spre marți, când doi indivizi au încercat să intre peste ea în casă. Deși oamenii au sunat la Serviciul 112, nimeni nu le-a venit în ajutor. Ba mai mult, constănțenii reclamă faptul că polițiștii Secției 2 i-au jignit, iar a doua zi, când au mers la sediul instituției pentru a depune o reclamație scrisă, au încercat să îi convingă să renunțe la plângere.
Au sunat la 112 degeaba. Mașina de poliție nu a mai ajuns!
Pentru a nu exista loc de interpretare, Statutul polițistului (Legea 360/2002) stipulează clar care sunt îndatoririle oamenilor legii: să combată și să prevină infracționalitatea, dar și "să dovedească solicitudine și respect față de orice persoană, în special față de grupurile vulnerabile, să își consacre activitatea profesională îndeplinirii cu competență, integritate, corectitudine și conștiinciozitate a îndatoririlor specifice de serviciu".
Sunt polițiști pentru care, însă, aceste prevederi nu au nicio valoare, după cum au avut neplăcuta surpriză să constate membrii familiei care s-au adresat redacției "Cuget Liber".
"Locuim în zona Dacia, iar azi noapte (n.r. - în noaptea de 11 spre 12 august), în jurul orei 3,30, ne-au trezit din somn niște zgomote care veneau dinspre poarta de la curte. Eram în locuință cu sora și prietenul meu. Ne-am uitat pe fereastră și am văzut doi indivizi, dintre care unul masiv, beat, care tot lovea în poartă. În acest timp, vorbea cu cineva la telefon și, din câte am înțeles, plecase de la o petrecere, pentru că fusese amenințat de cineva și încerca să dea de cel cu care se certase. Nu știm, a greșit strada, a greșit adresa, cert este că a nimerit la poarta noastră și urla, și o lovea, tot încercând să intre", a povestit Andreea N. pentru "Cuget Liber".
Alarmați, constănțenii au sunat la 112, cerând ajutor. Nu se așteptau însă la ce a urmat! "Sora mea a apelat la Serviciul 112, și ni s-a făcut legătura la Secția 2 Poliție. Nimerisem însă într-un moment prost, pentru că polițistul care era de serviciu avea alte preocupări. A trebuit să așteptăm să încheie o conversație personală, după care, când i-am cerut să vină o patrulă de poliție, căci ne era teamă, a început să ne vorbească urât! Din câte am înțeles, și respectivul, care era beat la poarta noastră, sunase la Poliție pentru a reclama că fusese amenințat de cineva! Iar polițistul, când l-am sunat noi, pe un ton disprețuitor, ne-a comunicat că bărbatul care ne distrugea poarta avea o altă variantă asupra eve-nimentelor! Iar în loc să trimită o patrulă la fața locului, ne-a ținut pe puțin zece minute în telefon, timp în care noi încercam să-i explicăm faptul că ne este teamă pentru viața noastră, pentru că cel din stradă striga tot felul de amenințări", a continuat constănțeanca. În concluzie, la fața locului nu a sosit nicio patrulă de poliție, familia fiind nevoită să aștepte ca scandalagii de la ușă să se calmeze singuri și să plece! Iar asta în condițiile în care conducerea IPJ Constanța a subliniat în repetate rânduri faptul că polițiștii constănțeni răspund la toate solicitările primite prin 112!
"Care este problema, dacă nu a intrat nimeni peste voi?!"
Nici ieri dimineață, când s-au prezentat la sediul Secției 2 Poliție pentru a reclama atât cele întâmplate, cât și atitudinea polițistului, nu au avut mai mult succes. "Ni s-a răspuns pe un ton zeflemitor că, până la urmă, nu a fost nicio problemă și nu a intrat nimeni peste noi în casă! Adică trebuiau să ne dea în cap pentru ca polițiștii de la Secția 2 să ne sară în ajutor?! Mai mult, și de această dată, cel cu care am discutat nu a dorit să se prezinte!", a adăugat revoltată constănțeanca.
Se impune menționat că nu este prima dată când locuitorii de pe raza respectivei secții ne reclamă la redacție atitudinea necorespun-zătoare a polițiștilor. Fie că este vorba de indolența vizavi de micile furtișaguri comise de persoanele de etnie romă din Cartierul Social "Henri Coandă", fie de întârzierea de a răspunde solicitărilor, oamenii s-au arătat în mai multe rânduri nemul-țumiți de comportamentul polițiștilor.
În acest caz, victimele indolenței polițiștilor sunt decise să li se facă dreptate. Drept pentru care, ieri au depus plângere în atenția Biroului Control Intern din cadrul IPJ Con-stanța, structură desemnată să verifice reclamațiile privind comportamentul oamenilor legii și urmează să fie demarată o anchetă.
Copil dispărut, căutat pe benzina rudelor
Din păcate, acesta nu este singurul exemplu privind lipsa de pro-fesionalism a unor polițiști din Constanța. Unii dintre ei sunt aduși în această situație din cauza problemelor financiare.
Cosmin Asavei, un băiat de 12 ani, a dispărut de acasă de mai bine de o săptămână, iar rudele sunt deja disperate. Dar polițiștii au ridicat din umeri și le-au spus că nu au cum să plece în căutarea băiatului prin județ pentru că … au terminat stocul de carburant pe luna aceasta! Așa că familia, deși are ca sursă de venit doar salariul infim al bărbatului și alocațiile celor patru copii, a plătit benzina pentru mașina de poliție, pentru ca oamenii legii să-l caute pe băiat în stațiunea Mamaia și în Săcele. Fără succes, însă. Motiv pentru care ne întrebăm: polițiștii vor mai pleca în căutarea băiatului doar când se va mai găsi cineva să umple rezervorul?!
Constănțenii nemulțumiți de comportamentul polițiștilor trebuie să știe că-i pot reclama la IPJ Constanța, la Biroul Control Intern, fie prin depunerea unei reclamații scrise la sediul de pe B-dul Mamaia, fie printr-o sesizare transmisă prin poștă ori e-mail. 
Taguri

Comentează știrea

Poetul
13 august 2014
politisti

Poate nu stiati> motivul pt care politistii nu intervin prompt este faptul ca sunt obositi. De ce? Pentru ca,in afara orelor de program, unii lucreaza pe la diferite firme,unii sunt soferi,altii paznici,etc. Si,dupa noile legi,au acest drept. Ca sa vezi unde s-a ajuns cu ,,democratia,,

politist
13 august 2014
112

Nu cred ca asta este realitatea.In primul rand in Romania nu s-a inteles ce inseamna serviciul de urgenta 112,pt ca cetatenii apeleaza la acest serviciu in permanenta chiar daca este deranjat ca suna cineva la usa sau ii bate in poarta,daca se cearta vecinii,daca rup copii florile pe casa scarii,scandaluri in familie,ca ii curge apa de la vecin etc.Motivul este ca nimeni nu cunoaste legea referitor la scandal care se refera la loc public si nu in familie,la faptul ca daca iti bate cineva la usa nu se comite nicio fapta ilegala si multe altele,de aceea rog,atat reporterul cat si pe cei care apeleaza serviciul 112 sa citeasca legea si sa vada cand este nevoie de interventia organelor specializate asa cum prevede legea.In situatia de fata prost a fost politistul pt ca nu luat masurile legale pt solicitarea politiei fara motiv intemeiat si atunci nu mai exista acest comentariu.

Florentina Bozintan
14 august 2014
112

Multumesc pentru recomandare, dar sa stiti ca am citit legea si in special imprejurarile in care se impune apelarea la Serviciul unic de urgenta 112. Drept exemplu, iata un articol redactat referitor la acest subiect: http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-sunt-multe-apeluri-la-112-care-nu-au-de-a-face-cu-politia-223431. Iar daca dvs. considerati ca in exemplele pe care le-ati expus nu se impune solicitarea Politiei, in cazul acesta dati-mi voie sa ma indoiesc de calitatea dvs. de politist sau de faptul ca sunteti cunoscator al legislatiei care reglementeaza aceasta profesie! Daca este cum spuneti dvs., cui ne adresam cand in locuinta este un scandal si consideram ca ne este amenintata viata? Dar daca il vedem pe vecin ca a luat bata si ne ameninta? Dar daca, la ora 3.00 noaptea, este o namila de om la poarta noastra, intr-o avansata stare de ebrietate, care mai ca darama poarta si ameninta ca ne omoara?! Caci aceasta a fost situatia in acest caz! Ok, nu este de competenta 112, cum spuneti dvs. Atunci, cui ne adresam?! Ne facem dreptate singuri?! Nu, imi pare rau, dar dvs. nu ati inteles pentru ce este serviciul 112, consider eu. Sau este o tentativa de a minimaliza incidentul in ochii opiniei publice.

Cetatean
14 august 2014
Corb la Corb...!?!

Corb la Corb, nu scoate ochii niciodata...!!! Fiti sigura ca sefii lor tot pe iei ii vor scoate nevinovati...!!!Oare cati dintre acesti reprezentanti ai legii,cunosc cu adevarat legea? Ei stiu ca au doar DREPTURI si mai putin,sau deloc OBLIGATII...!!! Nu spun ca toti sunt la fel,dar marea lor majoritate,lasa de dorit,din toate punctele de vedere...!!!!!!!!!!!

politist
15 august 2014
pt redactor

Doamna sau domnisoara Florentina conform N.C.P. faptele antisociale pe care le expuneti dumneavoastra pun in miscare actiunea penala la plangerea prealabila a partii vatamate,plangere care se face in termen de 60 zile la sediul sectiei de politie de pe raza unde se comite fapta iar aceasta se face pe un anumit tipizar tot conform N.C.P. precum si faptul ca toate aceste infractiuni expuse de dumneavoastra inceteaza actiunea penala la impacarea amiabila a partilor lucru ce se intampla in 90% din cazuri.In consecinta cu toate ca intotdeauna politistii sunt vinovati de tot ce se intampla cetatenilor vina apartine in totalitate acestora intrucat nimeni nu merge pana la capat.Sunt de acord cu dumneavoastra ca asteptati un sprijin din partea politiei dar acestia nu pot face altceva decat sa puna in aplicare legea care toti stim ca are lipsuri.Spunet dumneavoastra referitor la situatia care ati expus-o in articol ce lege a inacalcat cel care batea la usa unei persoane,cadrul legal prin care se putea aplica contraventia sau intocmi un dosar penal persoanei respective pt ca eu nu stiu.In acest sens va dau un ex.care o sa imi dati dreptate,astfel:se duce un politist la un scandal in familie iar dupa aplanarea conflictului politistul i-l sanctioneaza pe cel care a provocat scandalul.Stiti ca sanctionarea acestuia este un abuz din partea politistului intrucat lg61/1991 se refera la provocarea si participarea la scandal in loc public nicidecum la spatiu privat cum este locuinta,si totusi politistii o fac pt calmarea spiritelor pana cand un cetatean se va destepta si va face plangere pt abuz in serviciu.O sa ne aparati dumneavoastra Cuget Liber sau o sa ne criticati abuzul facut?Imi pare rau dar asta este legea care apara cetatenii Romaniei din care si noi politistii facem parte

gica
12 septembrie 2014
la ce sectie lucrezi ba?

domnule ''politist'' vezi ca legea 61/1991are art.25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă; 26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00–8,00 și 13,00–14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora; POTI SA INCADREZI FAPTA PERFECT LA UNUL DINTRE ARTICOLE

Răspuns la: pt redactor
Adăugat de : politist, 15 august 2014
Doamna sau domnisoara Florentina conform N.C.P. faptele antisociale pe care le expuneti dumneavoastra pun in miscare actiunea penala la plangerea...
gig talent
6 noiembrie 2014
pt. gică contra

Polițistul s-a referit la o situație punctuală, iar tu spui că poate s-o încadreze unde vrea, la unul dintre articole ? Atunci vai soarta ta, păi tu crezi că aplicarea legii este ca la piață ?Ai citat tu din lege dar n-ai nimerit bine speța. Ca atare, mai documentează-te !

,,BĂ"
6 noiembrie 2014
domnule ,,tulburat psihic" gică

După modul în care te-ai adresat, cu acel apelativ, pare că ești un meltean prost, analfabet, bețiv, orfan și distrus, așa că HAI SICTIR, DOBITOCULE !

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei