Construirea unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, amânată de 10 ani

de Florentina BOZÎNTAN Sâmbătă, 12 Martie 2022 1326
Personalul insuficient și volumul ridicat de dosare penale de soluționat au caracterizat, și în 2021, activitatea parchetelor a căror activitate este coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Drept urmare, bilanțul privind activitatea desfășurată anul trecut a evidențiat că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța este al treilea pe țară în ceea ce privește numărul dosarelor distribuite per procuror.
Raportul de evaluare a activității Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și a parchetelor din subordine pe anul 2021 evidențiază că procurorii s-au confruntat, în 2021, cu un volum ridicat de dosare penale.
„Trebuie remarcat, pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, media foarte ridicată a dosarelor de soluționat pe procuror (90,09) față de media națională de (55,24), poziția a III-a pe țară la acest indicator statistic. În ceea ce privește cauzele soluționate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și parchetele din circumscripția sa au înregistrat o cifră de 27.838 față de 28.790 în anul 2020, scăderea fiind de 952 dosare, corespunzător unui procent de 3,41 %, dar trebuie menționat faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța se situează pe locul trei, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea pe locul patru pe țară la media de dosare soluționate pe procuror”, se arată în raportul întocmit.

Dosare multe, procurori puțini și în 2021

Volumul ridicat de muncă a fost coroborat cu un deficit important de procurori, dar și cu restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. „În anul 2021 o serie de parchete din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-au confruntat cu un deficit important de procurori, situație ce a avut un impact serios asupra activității desfășurate.
La începutul perioadei evaluate (01.01.2021), din cele 113 posturi de procuror prevăzute în schemă erau ocupate doar 92”, se mai arată în raport.
Fonduri insuficiente pentru sediul parchetului din Mangalia
Un alt aspect important vizează faptul că s-au împlinit zece ani de când se tot amână construirea unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia – singurul parchet din județ care „suferă” la acest capitol -, din cauza lipsei finanțării necesare.
„În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, Primăria Mangalia a alocat un teren de 500 metri pătrați în imediata vecinătate a Judecătoriei Mangalia, pentru construcția unui sediu nou. În anul 2011, comisia tehnico-economică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a emis avizul nr. 101/2011, pentru construirea sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. Proiectarea obiectivului de investiții a fost realizată în luna iulie 2010 de SC VILARED SRL cu sediul în localitatea Costești, județul Vâlcea, până în prezent documentația tehnică suportând două procese de actualizare, în 2015, respectiv 2018 și 2021. Lucrările de proiectare și reactualizare a documentațiilor tehnice au însumat valoarea de 200.545 lei, până la data de 31.12.2021. Situația de insuficiență a fondurilor bugetare a motivat decizia de amânare a demarării construcției, pentru evitarea situațiilor în care nu se vor putea deconta lucrările contractate, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța preocupându-se de prelungirea avizelor și autorizațiilor obținute”, au mai arătat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei