Corespondență de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, din Insula Creta

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 07 Iunie 2023 176
Misiuni de verificare a traficului maritim și exerciții cu partenerii străini, din gruparea navală a Operației IRINI
Fregata „Regele Ferdinand” continuă misiunile de monitorizare a traficului naval din Marea Mediterană, ca parte a grupării navale a operației desfășurate sub egida Uniunii Europene, EUNAVFOR MED IRINI. De asemenea, echipajul navei execută și activități de instruire pe mare, în vederea consolidării interoperabilității cu celelalte nave partenere.
Ultimele zece zile de misiune au cuprins și o vizită oficială la bordul navei militare, înaintea plecării din portul Catania din Insula Sicilia, atunci când consulul adjunct de la Consulatul României din Catania, Dr. Ioan Iacob, a urcat la bord pentru a saluta echipajul și pentru a transmite aprecierile sale pentru datoria îndeplinită de Forțele Navale Române, în scopul îmbunătățirii sistemului de securitate din bazinul mediteranean. Cu acest prilej, comandantul fregatei, comandor George-Victor Durea, i-a prezentat oficialului român capabilitățile navei și misiunile acesteia în zona de responsabilitate a Operației IRINI.
Marți, 23 mai, marinarii militari români au pregătit nava pentru marș și luptă, au desfășurat manevra de plecare din portul italian Catania și au luat cap-compas raionul maritim din Marea Mediterană, pentru a continua activitățile din cadrul misiunii. Imediat după ieșirea din apele teritoriale ale Italiei, echipajul fregatei „Regele Ferdinand” a început activitățile de antrenament la bord, precum și misiunile de monitorizare a navelor comerciale care tranzitau aria de responsabilitate a operației Uniunii Europene.
În semn de apreciere și recunoștință față de înaintașii noștri, militarii români au desfășurat joi, 25 mai, cu prilejul Zilei Eroilor și a Sărbătorii de Înălțare a Domnului, o ceremonie militară și religioasă, pentru a aduce un pios omagiu eroilor Armatei României și membrilor echipajului fregatei „Regele Ferdinand”, care astăzi nu mai sunt printre noi, numele acestora fiind rostite și amintite pentru păstrarea vie a amintirii lor.
Pe durata celor nouă zile de patrulare în Marea Mediterană, navele militare din gruparea navală a Operației IRINI au desfășurat, pe lângă misiunea principală de asigurare a respectării embargoului armelor asupra Libiei impus de Organizația Națiunilor Unite, și numeroase activități în comun, precum reaprovizionare cu combustibil pe mare, exerciții de verificare a navelor comerciale, manevre și evoluții, precum și activități de zbor cu elicopterele navalizate ambarcate și activități de inserție a grupelor de forțe pentru operații speciale, atât cu sprijinul aparatelor de zbor, cât și cu cel al ambarcațiunilor rapide de la bord.
Până joi, 1 iunie, când nava a acostat în portul Souda din Insula Creta, fregata „Regele Ferdinand” a executat peste 100 de interogări ale navelor comerciale, iar la o parte dintre acestea au fost desfășurate și vizite ale echipei de verificare a navei, pentru prezentarea misiunii Operației EUNAVFOR MED IRINI în Marea Mediterană.
Fregata „Regele Ferdinand” se află, în perioada 1-4 iunie, în portul grecesc Souda, pentru refacerea capacității de luptă și pregătirea misiunilor următoare de supraveghere a traficului maritim din bazinul mediteranean. Totodată, prima zi de staționare în port a debutat cu înmânarea certificatelor de botez, tradiție marinărească organizată, în prezența Zeului Neptun, pentru membrii echipajului care au navigat pentru prima dată în Marea Mediterană cu o navă de luptă. După desfășurarea activităților de pregătire a navei pentru marș, fregata „Regele Ferdinand” va pleca duminică, 4 iunie, din portul Souda, pentru a continua misiunile de monitorizare și verificare a traficului maritim din aria de responsabilitate a Operației EUNAVFOR MED IRINI, se arată în corespondența transmisă, de la bordul fregatei, de lt. Alexandru Turturică și sg. maj. Cristian Vlăsceanu.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei