Cum stăm la schimbul de infractori cu țările din Europa?

de Camelia MIU - MITRIC Luni, 30 Iulie 2012 323
76 de persoane care fac obiectul unor semnalări prin Sistemul Informatic Schengen (SIS) au fost descoperite, în ultima săptămână, de autoritățile române pe teritoriul țării.
Potrivit informațiilor furnizate de IGPR, polițiștii români au pus în aplicare nouă mandate europene de arestare și au depistat 37 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară.
Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 27 de bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de către autorități din alte state membre Schengen. Dintre acestea, 22 sunt autoturisme căutate de către partenerii din Spațiul Schengen.
De asemenea, autoritățile străine au identificat pe teritoriul lor 28 de persoane căutate de Poliția Română, dintre care 20 în baza unui mandat european de arestare. Șapte autovehicule semnalate de România în SIS au fost identificate în statele membre.
Reprezentanții Poliției spun că schimbul de date și informații suplimentare prin Biroul SIRENE se realizează ca urmare a cooperării dintre structurile specializate din cadrul Poliției Române (în special structurile de investigații criminale și cele de combatere a criminalității organizate) și partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen. Totodată, un aport important îl are și posibilitatea accesării simultane a datelor și informațiilor din bazele de date naționale, din Sistemul Informatic Schengen și din OIPC-INTERPOL. 

Aproape doi ani de la înființarea Biroului SIRENE
Biroul SIRENE, din cadrul IGPR, a fost inaugurat la data de 16 septembrie 2010. Sistemul informatic este destinat stocării informațiilor de către autoritățile române și schimbului de date între acestea și sistemul comun european de urmărire polițienească transfrontalieră, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spațiul Schengen. Cea mai importantă măsură compensatorie implementată odată cu ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen este operaționalizarea Sistemului Informatic Schengen. SIS conține date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele și informațiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obținute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei