Cuplurile chinotehnice. La ce sunt folositori câinii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța

de Andreea CARAUA Marţi, 23 Aprilie 2024 3534
În prezent, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Constanța are în dotare cinci câini ce sunt dresați pentru intervenții speciale.

În general, aceștia sunt folosiți pentru misiuni de patrulare, investigare, identificare de urmă și explozibil, dar de multe ori intervin și în colaborări cu Poliția de Frontieră și Poliția Națională, în misiuni precum Blocada.
Pentru astfel de sarcini este nevoie de câini puternici, agili și cu un nas fin, de aceea, de cele mai multe ori, se folosesc rase precum ciobănesc german și ciobănesc belgian, iar pedigriul este verificat cu strictețe.
Pregătirea câinilor și formarea echipelor
„Din primele luni de viață ale câinelui începe acel «pre-dresaj», după care urmează interacțiunea cu viitorul conductor, cel cu care va forma un cuplu chinotehnic. În funcție de specific și de abilități, începe pregătirea pentru specializare, care, de obicei, este aleasă în funcție de cerințele inspectoratului și de abilitățile câinelui”, a spus Robert Iulian Tălpău, plutonier adjutant și conductor câine.
Câinii sunt dresați la Centrul Chinologic de la Sibiu în două etape. Inițial, în primele luni de viață se execută pre-dresajul, după care conductorii merg la Sibiu, unde primesc câte un camarad canin, astfel formându-se acele cupluri chinotehnice.
A doua etapă este reprezentată de cursurile de specializare a echipelor canine, în patrulare și intervenție, prelucrare urme, descoperire cadavre umane, detectare produse: explozivi, stupefiante, tutun, căutare și salvare, bio-detecţie.
După finalizarea orelor de dresaj, antrenamentele continuă zilnic, în curtea inspectoratului: „Sunt antrenați zilnic, au program de pregătire. Avem și niște evaluări săptămânale ale cuplurilor, iar lunar avem niște convocări în care se verifică, în funcție de tematică și de programul de pregătire”.
Pensionarea câinilor de serviciu
Potrivit lui Robert Tălpău, nu există un prag de vârstă pentru pensionarea câinilor, această alegere fiind făcută în funcție de abilitățile și de randamentul pe care îl oferă în misiuni.
De regulă, după pensionare câinele este păstrat de conductorul lui, dar „în cazul în care, să zicem, nu există condiții sau nu se poate, câinii sunt adoptați de terțe persoane, iar cei care îi adoptă trebuie să fie cunoscuți de noi și să ne ofere posibilitatea de a-i vedea”.
În cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, cel mai bătrân câine se numește Robi și are 10 ani. „El este bătrânul curții, încă se mișcă bine, este ținut sub control veterinar”, a mai declarat Robert Tălpău.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei