Drogurile în rândul minorilor. Ce teste se pot face și cum prevenim consumul

de Andreea CARAUA Marţi, 16 Aprilie 2024 8106
În toamna trecută, la începutul anului școlar 2023-2024, s-a ridicat problema consumului de droguri în rândul elevilor. Pentru a remedia acest fenomen, s-a propus testarea cu aparate antidrog a copiilor și adolescenților, însă inițiativa nu a avut succes, din cauza reacțiilor părinților, dar și ale specialiștilor care susțineau că testările nu vor afecta într-un mod pozitiv consumul de droguri de către copii și adolescenți.
De atunci, problema a fost prezentată de nenumărate ori autorităților, însă propunerile din partea acestora par să nu ducă nicăieri, consumul de droguri fiind în continuă creștere în rândul tinerilor și nu numai.
Potrivit lui Marius Oprișan, directorul Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța, astfel de testări au fost încercate și în Paris și Belgia, însă fără rezultat. „Testările cred că nu ajută cu nimic”, a spus Marius Oprișan, menționând și că există totuși alte modalități prin care se poate identifica dacă există consumatori într-o școală: „Sunt niște teste de tip plasturi care se pun pe bănci, iar dacă există urme de droguri, testul se colorează în funcție de substanță”. După identificarea claselor în care se află consumatori, se pot organiza diverse activități de informare, fără ca elevii să fie puși în ipostaza de infractori.
Testarea copiilor și vina părinților
De cele mai multe ori, în cazul minorilor care devin consumatori, vina pică pe părinți, aceştia fiind acuzați că sunt neglijenți sau că nu știu să își educe copiii. În realitate, tentațiile se află la tot pasul, mulți distribuitori de substanțe stând prin parcuri sau pe lângă școli. „Părinții au o influență foarte mare, dar nu poți da vina doar pe ei. Aici este un cumul de factori”, a explicat Marius Oprișan.
În cazul în care părinții își suspectează copiii cu privire la consumul de substanțe interzise, există mai multe modalități prin care pot afla adevărul, evitând un moment tensionat în familie.
O primă modalitate este reprezentată de analizele la sânge. Potrivit directorului Equitas Constanța, există analize care pot identifica prezența mai multor substanțe în corp, iar copilul poate să nu fie anunțat cu privire la motivul pentru care i se ia sânge.
O altă soluție se găsește la București, unde se poate face o testare mai costisitoare, din firul de păr. Marius Oprișan susține că această testare este mai sigură, deoarece în firul de păr rămân pentru cel mai mult timp urme ale substanțelor consumate: „Din organism se elimină, din sânge se elimină, dar în firul de păr se păstrează o perioadă îndelungată și poți afla ce substanțe a consumat”.
Dacă testările sunt pozitive, recomandat este ca părinții să se prezinte la un centru de terapie cât mai curând posibil, deoarece, cu cât intervenția este mai rapidă și nu permite dependenței să prindă proporții, cu atât procedura este mai ușoară, iar rezultatele apar mai rapid.
Potrivit lui Marius Oprișan, există părinți care se lasă păcăliți de starea aparent normală a copiilor lor, chiar și după ce află că sunt consumatori, convingându-se că poate substanțele nu fac atât de mult rău. Adevărul iese la iveală abia atunci când drogurile se termină, iar copilul intră în sevraj. „Sunt și părinți care, dacă nu văd schimbări prea mari în comportamentul copiilor, consideră că nu este o problemă gravă, dar nu este așa. Când nu mai au drogul, intră în sevraj și încep să transpire, să devină agitați, să se certe cu părinții și să aibă un comportament agresiv”, a mai explicat Marius Oprișan .

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei