Judecătorii constănțeni au decis suspendarea protestului demarat în vară

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 05 Septembrie 2023 164
Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată la nivelul Curții de Apel Constanța, în cursul zilei de luni, 4 septembrie, a decis suspendarea formei de protest adoptate în luna iunie. Decizia a fost luată, în aceeași zi, de mai multe instanțe din țară și are la bază hotărârea Curții Constituționale de la începutul lunii august, privind legea pensiilor de serviciu.
Luni, 4 septembrie, la sediul Curţii de Apel Constanţa a avut loc şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor, convocată de preşedintele Curţii de Apel Constanţa, având înscrisă în ordinea de zi suspendarea formei de protest adoptate prin Hotărârea nr.3 din data de 20 iunie 2023, având în vedere decizia Curţii Constituţionale nr.467, din data de 2 august, referitoare la legea privind pensiile de serviciu.
„După dezbateri şi supunere la vot, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, în temeiul dispoziţiilor art.13 lit.(c) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr.3243/2022 a hotărât: Art.1 – Cu majoritatea voturilor exprimate de cei 33 judecători prezenţi la Adunarea generală (3 împotrivă şi o abţinere), începând cu data de 4 septembrie 2023 suspendă forma de protest adoptată prin Hotărârea nr.3 din data de 20 iunie 2023 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, având în vedere decizia Curţii Constituţionale nr.467 din data de 02 august 2023 referitoare la legea privind pensiile de serviciu şi, în consecinţă, hotărâşte reluarea activităţii pentru toate cauzele. În funcţie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa urmează a reevalua măsurile necesare la momentul la care se impun”, se arată în comunicatul transmis de instanța de judecată.
Precizăm că în ședința din 2 august Curtea Constituțională a decis admiterea obiecției de neconstituționalitate formată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că mai multe dispoziții din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, precum și anexele, sunt neconstituțioanele.
În concret, CCR a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.
Curtea Constituțională a mai reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Instituția a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă, condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei