Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța are în derulare o a doua procedură privind atribuirea contractului pentru ranfluarea navei încărcate cu peste 14.000 de oi care a eșuat în noiembrie 2019, în Portul Midia, și totodată pentru realizarea serviciului de ecarisaj, la bordul vaporului fiind cadavrele animalelor, după ce prima licitație nu s-a soluționat din cauza neîncadrării ofertelor firmelor în bugetul alocat de companie, de aproape 4 milioane de euro.
- Publicitate -
Reprezentanți ai CNAPM Constanța au declarat, pentru Agerpres, că la începutul săptămânii viitoare va fi desemnat câștigătorul licitației, la care participă nouă firme. În caietul de sarcini al licitației, bugetul alocat pentru respectivele operațiuni este de 19,2 milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro, cu un termen maxim de finalizare de 45 de zile, în condițiile în care, în funcție de soluțiile tehnice oferite, firmele pot termina mai repede ranfluarea și ecarisajul.
După eșuarea navei, au fost salvate circa 250 de oi, dintre acestea în prezent fiind vii 180, animale care până în ziua în curs s-au aflat la o fermă din Nuntași, județul Constanța. Reprezentanți ai asociației de salvare a animalelor Arca au informat că pe 10 ianuarie preiau de la Nuntași cei 180 de berbecuți care au supraviețuit, urmând să îi transporte la o fermă special amenajată, în apropiere de București.
Conform CNAPM, luna trecută au fost finalizate operațiunile de ecologizare a zonei din dreptul navei Queen Hind, monitorizarea efectuată continuu arătând că nu sunt probleme cu poluarea mediului.
Nava Queen Hind, încărcată cu circa 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parțial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat, scoase vii de la bordul vaporului fiind, în zilele de după incident, și câteva sute de oi.